Dunaújváros

2014.05.30. 09:57

Megrajzolták a saját tűzoltó hőseiket

Dunaújváros – Csütörtökön a Széchenyi gimnáziumban díjkiosztóval egybekötött tárlatnyitót tartottak a helyi tűzoltóparancsnokság által meghirdetett rajzpályázatra érkezett művekből.

Gallai Péter

„Mai modern hősök” volt a címe a kiírásnak, amelyre végül százharminc általános- és középiskolás fiatal küldte be alkotását. Orosz Csaba tűzoltóparancsnok a zsűrizés nem könnyű feladatát Rohonczi ROHO Istvánra bízta, aki sorrendet nem állított fel, hanem a legjobb tízet választotta ki. – A személyes kedvencem az az alkotás, amely név nélkül érkezett és egy elsős kisgyerek rajzolta – mutatta az iskola galériájában Rohonczi tanár úr, ahol az összes beérkezett pályamunkát kiállították. Majd megnyitójában hangsúlyozta: mindig örömmel tesz eleget az ilyen felkéréseknek. – Vannak hősök, akik átszövik gondolkodásunkat, minél inkább idősebbek vagyunk, annál inkább tudjuk, hogy kikről is van szó. A felnőtteknek a névtelen hősök a legfontosabbak, akik nem plecsniért, vagy mondjuk a hírnévért teszik a dolgukat. Ilyenek például az óvónők, az orvosok, vagy a tűzoltók. Nagyon színes kiállítást nyithatok meg, energiával és pozitív érzéssel teli alkotásokkal. Ezt követően Molnár Balázs és Varga Máté egy Doors dalt adott elő a megjelenteknek, majd Orosz Csaba szólt pár szót. 

– Azért hirdettük meg ezt a pályázatot, mert szerettük volna megmutatni, hogy a tűzoltóság nem egy zárt világ, emellett egy kiváló nevelési módszer. Végignézve a rajzokat azt láttam, hogy a gyerekek szeretnek minket és nyitottak. Nagyon sok alkotáson szerepel a 105-ös hívószám, ha másért nem, ezért megérte. Ugyanis ezek a gyerekek már tudni fogják – bár ne legyen rá szükség –, ha kell, kit hívjanak ha bajba kerülnek.

A parancsok azt is megállapította: a fiúk rajzai általában a munka dandárjában ábrázolják a tűzoltókat, a lányok viszont mindig odatettek egy „menekülési” utat: egy napocskát, egy virágot. Visszatérő elemként sokszor feltűnik egy-egy cica is – munkájuk során macskákat is szoktak menteni.

A díjakat, amelyeket önkormányzati támogatásból vásároltak, Müllerné Ódor Marianna, a Széchenyi igazgatója és Orosz Csaba adta át. Ajándékot vehetett át: Tumpek Hanna (Dózsa iskola), Sánta Viki (Dózsa), Ádám Balázs András (Dózsa). Csilléry Zsombor (Arany). Horváth Liána (Petőfi), Kattári Ádám (Pefőti), Gál Nikolett (Petőfi). Poós Nadin (Gárdonyi), Gódány Bálint Milán (Gárdonyi), Kósa Franciska (Széchenyi).

Később a pályaműveket a tűzoltóság folyosóin is kiállítják, hogy az állomány is gyönyörködhessen bennük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!