Dunaújváros

2012.12.13. 18:59

Megújul a belváros - aláírták

Dunaújváros - A közbeszerzési eljárás után, várhatóan a következő év márciusában indul a belváros átépítése.

Szabó Szabolcs

A közgyűlési teremben ünnepélyes keretek között írták alá csütörtökön a városháza és környezetének átépítéséről szóló szerződést.
Cserna Gábor polgármester emlékeztetett rá, hogy az akkori kormány még 2009 májusában döntött először Dunaújváros belvárosának rehabilitációjáról. Az eredeti tervek szerint a Vasmű út 41  alatti irodépületet magánbefektető részvételével - szállodává alakították volna, ám az akkori gazdasági környezetben számos ok miatt nem sikerül megvalósítani a beruházást, amelyről a 2010 őszén megválasztott közgyűlés sem tett le. Az  előkészítő munka idén ősszel fordult termőre: a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében a belváros rekonstrukcióját kiemelt projektként nevesítették.
- Célunk, hogy egy igazi közösségi tér jöjjön létre a város szívében. A beruházás remélhetően számos új munkahelyet is jelent majd az itt élőknek - tette hozzá a polgármester, aki elmondta azt is, hogy az önkormányzat 1,8 milliárd forintot nyert el pályázati úton és örömteli, hogy a beruházáshoz nem kell önerőt biztosítani a városnak.


Molnár Tamás és Cserna Gábor látta el kézjegyével a szerződést  mellettük Dorkota Lajos kormánymegbízott (Fotó: Lázár Zsolt)

Molnár Tamás  a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője elmondta: az ügynökség támogatásra érdemesnek találta a terveket, amelyek célja, hogy több hektárnyi területen új, a kor elvárásainak megfelelő köztereket alakítsanak ki.

A közbeszerzési eljárás után, várhatóan a jövő év februárjában-márciusában induló kivitelezési munkák során felújítják, kibővítik a városháza "C"-szárnyát. Új körforgalmú csomópontot építenek ki, a tervek szerint mintegy háromszáz parkolóval. Elvégzik a Városháza tér és környezetének rekonstrukcióját: díszteret és egy sétány alakítanak ki.

A beruházás egy háromszereplős konzorciumban valósul meg. A városi önkormányzat mellett az eddigi előkészítési munkákért is felelős Dunaújvárosi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. mellett a városi rendőrkapitányság is részese a belváros rekonstrukciójának. Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott úgy fogalmazott: reméli, a jövő héten is hasonló körben tarthatnak tájékoztatót, hiszen a kormány szombaton döntött az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!