Dunaújváros

2016.09.29. 18:55

Pártok feletti kérdés

Dunaújváros –Dr. Galambos Dénes, Fejér megye 4-es választókerületének parlamenti képviselője és Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere közös sajtótájékoztatót tartott.

Körmendi Erzsébet

Cserna Gábor a Fidesz helyi elnökeként és városvezetőként egyaránt érintette a vasárnapi népszavazást, amely minden település számára fontos, pártok feletti kérdés. Nem lehet politikai ügyként kezelni a hölgyek elleni erőszakos támadásokat, mondta egyik példaként. Városvezetőként hangsúlyozta: ennek a városnak a békére van szüksége; húsz percet szánjanak vasárnap önmagukért, a családjukért, a gyermekükért, a magyarságunk, a kultúránk érdekében arra, hogy elmennek szavazni. Egyértelmű véleményt kell megfogalmaznunk Brüsszel tervéről – tette hozzá Cserna Gábor, majd megköszönte a szavazási kampány során megkeresettek türelmét, az aktivisták munkáját.

Cserna Gábor és dr. Galambos Dénes tájékoztatott népszavazásról, és a Dunaferr helyzetéről Fotó: Ady Géza

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő azzal folytatta, hogy a vasárnapi népszavazás országosan 3200, a mi 4-es választókörzetünkben kilenc település, mintegy 90 ezer lakó ügye, a biztonságunk, az életminőségünk, a jövőnk alapvető záloga. Ezért fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni, és nemmel voksoljanak, tette hozzá. Majd azzal folytatta, hogy napirend előtt felszólalt az Országgyűlés keddi ülésnapján Hogyan védett meg a kormány 1200 dunaújvárosi munkahelyet? Utalt arra, hogy a Dunaferr tulajdonosa bejelentette, 2013 őszén 890, majd 2016-ban további 300 alkalmazott elbocsátására vonatkozó szándékát.

- Az elejétől fogva folyamatosan egyeztettünk a tulajdonos képviselőjével, a cégvezetővel, Cserna Gábor és dr. Dorkota Lajos korábban országgyűlési képviselőként is, én pedig kormánymegbízottként tettem meg mindent a munkahelyek megtartása érdekében. Biztosak voltunk abban is, hogy a kormány nem fog bennünket cserbenhagyni, és valamilyen megoldást találunk. A reményünk beigazolódott, ugyanis a kormány 480 millió forint munkahelymegtartó támogatást nyújt a Dunaferrnek, amiből a létszám-leépítési szándék visszavonásán és a korábban elbocsátással érintett dolgozók továbbfoglalkoztatásán túl elkezdődik a munkaerő-utánpótlás kinevelése is - mondta el Galambos Dénes. Hozzátette: - A munkaerő-megtartó állami támogatáson felül két másik oka is volt a létszámleépítés visszavonásának. Egyrészt jelentős reorganizációs programot indítottak el, aminek eredményeként 2015-ben már nyereséges volt a társaságcsoport, másrészt az idei évre tervezett valamennyi beruházást meg tudták valósítani. Az acélalapítvány nyugdíj előtt álló dolgozókat segítő Senior programja egyben Junior program is, amely a nyugállományba vonuló szakemberek utánpótlását biztosítja a korszerű acélgyártás érdekében. A programhoz kapcsolódik a Dunaújvárosi Egyetem, a szakképző intézmények és a szomszédos megyék is részt vesznek benne.

A képviselő szerint: - Ez az eset pozitív példája a cégvezetés és a munkavállalói érdekképviseleti szervek együttműködésének, és a helyi összefogásnak. Ám kijelenthető, a pozitív kormányzati beavatkozás nélkül most kevesebb munkahely lenne Dunaújvárosban. A vállalatnál a fejlesztések is új lendületet kaptak. A beruházások összértéke 20 millió eurót tesz ki, ám az elmúlt évek idei hatásait figyelembe véve ezek elérik az 50 millió eurót is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!