Dunaújváros

2014.09.07. 15:35

Mindent új életükre tettek

Dunaújvárosból indult a közös életük, ma már a Baranya megyei Gyűrűfűn működtetik Tündérmajor biogazdaságukat. Szalóki Zsuzsa és párja, Kulcsár András történetét ismerhetik meg.

Szente Tünde

- Fölégettünk magunk mögött mindent, hogy új életet kezdjünk - meséli Kulcsár András. - Ezerkilencszázkilencvenkilencben költöztünk Baranyába, hogy létrehozzuk az ökofarmunkat. A sajtüzemünkben készülő kecskesajtunkból ma már a világ számos országába szállíthatunk.

András és Zsuzsa közös életében nem volt előzmény nélküli a kecskesajt készítése: - Perkátán volt már egy kecskénk, majd tízre bővítettük az állományt, és megtanultuk a sajtkészítés tudományát. Volt, hogy a próbálkozás végeredményét a komondorunk és a pulink ette meg, volt, hogy elástam, vagy a vadaknak helyeztem ki az erdőbe. Lassacskán ehetővé vált, egyre jobb sajtot készítettünk, s felmerült a kérdés: Mi legyen a sajttal? Eladtuk Budapestre egy nagykereskedőnek, ettől kezdve így ment évekig. Közben rájöttünk, hogy hiába dolgozunk, hiába fejlesztünk, mégsem jutunk egyről a kettőre, kevés a bevételünk, ezért az értékesítést is a kezünkbe vettük. Néhány biotermelővel egyesületet és egy olyan piacot hoztunk létre, ahol csak biotermékeket árusítunk. Lassan indult be az üzlet, szombat délelőttönként ott nézelődtünk - mondja kellő iróniával András. - Közben változtak a körülmények, megváltozott az emberek gondolkodása, egyre nagyobb lett az igény a biotermékekre.

Kulcsár András kedvence a saját készítésű camembert (Fotó: Szente Tünde)

Zsuzsa a televízióban látott egy riportot a Gyűrűfűn épülő ökofaluról. Elmentek, mire megtalálták, kilométereket gyalogoltak télvíz idején a legnagyobb hóban és hidegben, elsőre el is ment a kedvük tőle. Nyáron mégis csak visszatértek, néhány napot a környéken töltöttek, bejártak egy hatalmas területet, Zsuzsa megállt egy helyen, s azt mondta: Itt fogunk házat építeni! Eladták a közösen épített perkátai házukat.

EU-s pályázatot írtak ki élelmiszerüzem építésére, a pályázati támogatásból és a családi ház árából felépült a sajtüzem, hozzá az istálló és egy lakóház. Ma már majd´ két hektár földön élnek, a 65 kecskének tizenhét hektár legelőt és kaszálót bérelnek.

- Eléggé ismertek vagyunk, egy népművelőt nem ismernek annyian, mint egy kecskesajt készítőt - summázza a merész váltást.
S hogy mi a titka a sikernek? András szerint az: Hajlandók vagyunk tanulni, és persze bátorság is kell ahhoz, hogy új dolgokba kezdjünk. Mindegy mit csinál az ember, közben arra törekedjen, hogy ő legyen a legjobb. A középszernek nincs értelme.

A kecsketej hasonlít legjobban az anyatejhez, könnyen emészthető, általános immunrendszer erősítő hatása miatt gyerekeknek, felnőtteknek és lábadozó betegeknek ajánlott. A benne található orotsav akadályozza a szervezetben a káros sejtek burjánzását. A pollenallergiás panaszokat a legtöbb esetben csökkenti, vagy akár teljes mértékben meg is szünteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!