Dunaújváros

2016.09.27. 12:40

Különleges mozibörzével jelentkezik a KMI - eltitkolt alkotások sora

Dunaújváros - Több mint értékes filmszemlébe kezd a Kortárs Művészeti Intézet. Pergő kockák a legvalóról - egyenesben.

Szabó Szabolcs

A Kortárs Művészeti Intézet 2016 őszén csatlakozik az európai KineDok projekthez. Szeptember végétől kéthetente szerdánként egy-egy kelet- és közép-európai dokumentumfilmet vetítenek, és több alkalommal a meghívott szakértőkkel, gondolkodókkal beszélgetnek a filmekben felmerülő témákról.

Lássuk hát a legfontosabb alapokat. Tehát: a KineDok egy teljesen új típusú nemzetközi közösség, egy egyedi filmklub és alternatív filmterjesztői platform, amely kapcsolatot teremt a kreatív dokumentumfilmek készítői és nézői között.

Tizenhat gondolatébresztő kelet- és közép-európai dokumentumfilmet vetítenek országonként több mint 25 rendkívüli helyszínen: Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Romániában Horvátországban, Lengyelországban és Norvégiában.

A fiatal román rendezők munkája, a többszörösen díjazott Arany robot egy képemléke Fotó: MTI

Olyan közösségi élmény megteremtése a cél, amely kilép a filmszínházak hagyományos falai közül, ezért a KineDok vetítései helyi klubokban, kávézókban, valamint galériákban, vagy épp egy padláson kerülnek megrendezésre. A meghívás nem csupán a filmek vásznon való megtekintésére szól, hanem lehetőséget nyújt a filmkészítőkkel és szereplőkkel való személyes találkozásra, hogy baráti környezetben alkalom születhessen a filmek kapcsán felmerülő témák megvitatására. Az érdeklődő közönség nélkül nem lenne értelme dokumentumfilmeket készíteni és a filmkészítők nélkül nem hallhatna a világ azokról az érdekes történetekről, vagy embert próbáló élményekről, amelyek megtörténnek. A szervezők azt kérik, az érdeklődők támogassák ezt az együttműködést, és egyben tegyék a művészetet könnyebben elérhetővé, terjesszék a KineDok hírét és alapvető üzenetét: ezeket az embereket, ezeket az ügyeket, ezt a műfajt, ezeket a helyeket és országokat nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az on-line katalógus 15 közép-kelet-európai filmet kínál, amelyet mindegyik országban több mint 20 érdekes helyen vetítenek.

Ezen az őszön egészen izgalmas új helyszínekkel bővült a magyar KineDok projekt. Dunaújváros, Táplánszentkereszt, a pécsi Szabadkikötő, Budapesten a Kalicka Bistro, vagy a Pázmány Péter Egyetem is csatlakozott. A csapat igyekszik továbbra is mindenben támogatni őket, hogy minden érintett számára maradandó élmény legyen a vetítéssorozat, és valódi érdeklődő, dokumentumfilm-kedvelő közösségek jöjjenek létre a helyszíneken. E célt segíti a már tavaly is jól sikerült ingyenes workshop, ahol azon kívül, hogy bemutatták a 2016-os filmeket, néhány fontos szempont alapján elgondolkodhattak az esemény-alapú filmvetítés szervezéséről, és a dokumentumfilmes műfajról is. A vetítéssorozat szeptember 28-án indul a KMI-ben.

Címkék#film#mozi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!