Dunaújváros

2015.01.12. 19:30

Nagyon sok már a behajthatatlan követelés a társasházaknál

Dunaújváros - Mi legyen a társasházak közös költségeivel évek óta adós lakók és főleg a hiányzó pénz sorsa?

Pekarek János

A liftek kódolt azonosítóval történő használatáról szóló cikkünkben már megemlítettük most pedig kissé részletesebben próbáljuk ismertetni, milyen veszélyeket jelent már ma is a társasházaknak néhány, notóriusan nemfizető lakó miatt.

Márton István, a Szabadság út 30. számú tízemeletes ház esetéről szólva megemlítette:

- Több lakó is tartozik komoly, több százezres vagy esetenként már több milliós közüzemi és közös költséggel a házban. A nagy többség rendszeresen és pontosan fizet, de sajnos, már emelni kellett a közös költségen a rendszeresen nem fizetők miatt. Ugyanakkor a költségtartozások behajtása is szinte reménytelen! Ha egyáltalán van munkahelye a tartozó lakáshasználónak, akkor se tudjuk behajtani a pénzt, mert már többszörös behajtás alatt áll. Van olyan lakónk, akinek az összes tartozása, a lakóközösség, a közüzemi vállalatok, a bankok felé meglévő tartozása már több mint háromszorosa a lakás értékének! Igaz, ez csak elvi érték, mivel a lakásra nincs kereslet...

Látatlanban is úgy véljük, hogy ebben a hatalmas dunaújvárosi háztömbben is nagyon sok, megfizetetlen, behajthatatlan tartozás van közös költségből, közüzemi díjakból egyaránt Fotó: Zsedrovits Enikő

A város más részein sem jobb a helyzet. Kelemenné Horváth Mária, aki a város belső részein, például a Dózsa-II. városrészben képvisel nagy társasházakat, hasonló problémákról beszél. Mint mondja, a nemzeti Eszközkezelő Zrt. belépése sem sokat javított a helyzeten:

- Az eszközkezelő ugyan megveszi a végzetesen eladósodott tulajdonostól a lakást, de a gyakorlat az, hogy a törleszthetetlennek bizonyult bankhitelen kívül nem vállal át más tartozást! Tehát a közös költség, a közüzemi tartozások továbbra is nyomasztják a korábbi, eladósodott tulajdonost. Ezt a hátralékot hiába kérnénk az eszközkezelőtől. Ráadásul a lakó és az eszközkezelő közötti szerződés nem jut el hozzám, abba nincs beletekintésem, mint a lakóközösség képviselőjének, hiába tartozik esetleg a lakó egészen horrorisztikus összeggel a közösségnek.

Ahogyan a közös képviselők több példát is felhoztak, a sok tartozást felhalmozó lakástulajdonos esetleges halála sem változtat a helyzeten. Az örökösök, mikor megtudják, mekkora, többnyire már több milliós tartozást kellene kiegyenlíteniük, ha átveszik a vagyontárgyat, rendszerint inkább lemondanak az örökségről. A lakás pedig azután hiába kerül az eszközkezelő birtokába, a közös költség hiányát le kell nelynie a lakóközösségnek, mint ahogyan a közüzemi szolgáltató is hiába fut a pénze után!

Kelemenné szerint egy hatvanlakásos társasház költségvetése 10-12 millió forint évente. Ebből többnyire 2-3 millió forint a behajthatatlan követelés.

- Ez egy ördögi kör állapítja meg Márton István is. Minden megszorítás nálunk csapódik le.

Mártonnak meggyőződése, hogy a lakóközösségek, sőt, még az önkormányzatok sem képesek megbirkózni ezzel a problémával. Ugyanakkor nem lehet sokáig hagyni, hogy ez a gond halmozódjon, mivel az többfelől is csőddel, megoldhatatlan helyzetekkel fenyeget. Tehát: állami közbeavatkozásra lenne szükség.

Csakhogy, jegyzik meg a lapunk által megszólaltatott közös képviselők, a devizahitelesek megmentésére kidolgozott programmal szemben itt nem egységes, mindenkire érvényes módszerek szerint kellene közbeavatkozni, hanem valamilyen módon egyénenként kellene rendezni a problémát.

Mégpedig minél sürgősebben, amíg a társasházak nem jutnak működésképtelenségük határa alá.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!