Dunaújváros

2016.05.02. 19:05

Villamos motort fejlesztenek az egyetem részvételével

Dunaújváros - A Dunaújvárosi Egyetem és a Magyar Elektromobilitás Szövetség Észak-Rajna-Vesztfáliai látogatásának célja a nemzetközi együttműködések kialakítása volt.

Gallai Péter

A küldöttséget Mészáros Virág, a Dunaújvárosi Egyetem kancellárja, dr. Palotás Béla, a Dunaújvárosi Egyetem tudományos és kutatási rektorhelyettese, dr. Szabó Attila főiskolai docens, Ungár János elektromobilitás szakértő (DUE - Magyar Elektromobilitás Szövetség) és Gerendás Szabolcs, a Dunaújvárosi Egyetem innovációs szakértője alkotta.

A Dunaújvárosi Egyetem részéről Mészáros Virág (b2) kancellár írta alá a dokumentumot (Fotó: DUE)

Az áprilisi látogatás során a küldöttség találkozott az Aacheni Egyetem elektromos járművek intézetének vezetőjével, prof. Kay Hameyerrel. A találkozó célja olyan együttműködés kialakítása volt, amely az elektromobilitási fejlesztésekre irányul, kiemelten az ipari irányvonalakra. A megbeszélésen részt vett dr. Ing. András Bárdos (Breuckmann GmbH), akik elektromos motor forgórészek (rotor) fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak Németországban. Közelítve a kutatási fókuszokat megegyezés született arról, hogy a résztvevők közös projekt keretében fejlesztenek új villamos motorokat elektromos járművek számára. Dr. Matthias Dürr, az Észak-Rajna-Vesztfália Elektromobilitás Szövetség vezetője ígéretet tett a megvalósuló közös projekt németországi finanszírozásának lehetőségéről. Prof. dr. Dieter Schramm meghívására a Duisburg-Essen Egyetemre is ellátogatott a magyar delegáció. A találkozó aktualitását az adta, hogy 2017-ben Essen lesz Európa zöld fővárosa. A német campus bemutatta mintaprojektjeit, és előzetes megállapodás született a tudásbázisok kölcsönös megismerésére a későbbi közös projektek elindításához.

Majd Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelenlétében aláírtak egy együttműködési megállapodást egy közös villamos motor kifejlesztéséről. Az eseményen jelen volt a kölni iparkamara elnöke is. A dokumentumot a következő intézmények, szervezetek képviselői látták el kézjegyükkel: Aacheni Egyetem, Breuckmann GmbH, Dunaújvárosi Egyetem, Magyar Elektromobilitás Szövetség, Elektromobilitat NRW.

Ezt követően Varga Mihály kijelentette: - A magyar kormány célja, hogy vezető szerepet vállaljon az elektromobilitás területén a régióban, élen járjon a megvalósításban, a sikeres modellek bevezetésében, kiemelt hangsúlyt fektetve a kutatás-fejlesztés-innováció területére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!