2016.07.27. 19:50
Nyári színpompa a piaci standokon - A Szabolcsból érkező görögdinnyék szép nagyra nőttek és kimondottan ízletesek
Dunaújváros - Bódító meleg szorult szerdán a piac tetőszerkezete alá, talán ez is okozta, hogy a szokásosnál kevesebben kószáltak a sorok között.
Dinnyeforraló melegben érkeztem tegnap szokásos piaci portyámra, szerencsére azonban a szigorúan jéghidegen fogyasztandó gyümölcs több lelőhelyére is ráakadtam. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkező csemegéhez legolcsóbban 180 forintért lehet hozzájutni, de jellemzően inkább 200-220 Ft közötti összegért árulják kilóját. A sárgadinnye kicsit borsosabb áron kapható, 350 Ft-ot kérnek érte.
Az egész nagyra megnövő nektarin mellett több helyen akadni apróbb termésű kopasz barackra, ami 300 Ft-ot kóstál, míg a sárgabarackot 390-ért mérik.
Mosolygó barack, vidám árusok - Fauszt Dominika és Tamás Tünde Erzsébet ínycsiklandó gyümölcsök gyűrűjében. Fotó: Zsedrovits Enikő
Biztosan többek érdeklődnek a lecsóalapanyagok után, amelyek közül a vöröshagyma ár 150-nél kezdődik, lecsópaprikát is körülbelül ezen az áron kaphatunk, de a nagyobb, húsosabb darabok kilójáért mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk (250 Ft). A paradicsomok mind színükkel, mind méretükkel azt jelzik: ez már az ő idejük! Szépen beérett darabokat (és ezúttal nem is beszélhetünk szerényebb minőségű áruról) szerezhetünk be 200-300 forintos kilónkénti áron. De a befőzéséhez talán még érdemes némi árcsökkenésre várni. Mint ahogy a csemege kukorica ára is szerényülni látszik - bár ilyenkor a zsengesége már erősen megkérdőjelezhető -, ára 50 forintnál kezdődik, viszont a tetszetősebb darabok még mindig 90 Ft-ba kerülnek. Ha megengedik, egy személyes kedvencemmel folytatnám, a kovászolni való uborkával, aminek kínálata dömpinghatáron mozog és mindössze 140 Ft-ot kell leszurkolni kilójáért. Használjuk ki az időjárás adta lehetőséget a kovászolásra!
Mint ahogy a befőzések ideje is jócskán tart még, ezért szeretnék egy nagyon jól bevált szilvalekvár receptet megosztani önökkel.
Ha beszereztük a megfelelő szilvát (7 kg), vegyünk elő egy kellően nagy lábast, vagy fazekat, aminek az oldalát ki kell kenni olajjal. Ezután a kimagozott, átmosott szilva jön, majd 1 kg cukor és figyelem: 2 dl 10%-os ecet! Most jön a türelemmunka: nagyon kis tűzön nagyjából hét óráig kell főzni az elegyet, majd amikor már nagy buborékokat enged, emelni kell a hőfokot, és csak ezután kell kevergetni, kb. 40 percig. Nem kell megijedni, ha ilyenkor nem tűnik elég sűrűnek, mert hűlés közben még sűrűsödik!
Cikk ár
Újburgonya/kg 160-180
Vöröshagyma/kg 150-180
Fokhagyma/kg 2000
Fejes káposzta/kg 150
Kelkáposzta/kg 150
Zöldség gyökér/kg 400
Sárgarépa/kg 180
Saláta/db 80-100
Paradicsom/kg 200-300
Paprika/kg 150-250
Őszibarack/kg 300-450
Zöldbab/kg 380
Karfiol/db 600
Alma/kg 250-350
Körte/kg 400
Csemege kukorica/cső 50-90
Patiszon/kg 350
Görögdinnye/kg 180-220
Cukkini/kg 200
Szilva/kg 120-200
Tojás/db 29-38