Dunaújváros

2016.11.01. 14:40

Nyitottan vár a mikrofon - Open Mic akusztikus fórum a Munkásművelődési Központban

Dunaújváros - Már évek óta minden hónap utolsó péntekén rendezik az Open Mic Acoustic Forumot , vagy ahogy másként nevezik, a Stand Up Music Clubot az MMK-ban.

Balla Tibor

Bár eleinte úgy tűnt, kissé nehezen indul be, néha talán már belterjes is, mára a jelek szerint kezdi elérni eredeti feladatát, szerepét, hogy bármely amatőr előadó számára nyilvános fellépési, megjelenési lehetőséget biztosít.

Persze a kemény mag minden alkalommal fellép egymás és a közönség legnagyobb örömére. Bizton lehetett pénteken is számítani a Szloboda Gyula, Novák István, Dálnoki Sándor (klubvezető), Verboczki László összeállítású, szellemes TataMinek elnevezésű szenior csapatra, Soha nem maradhat el a Koczkás Kapcza duó és Novák István egyéni fellépése sem.

A lényeg viszont abban áll, hogy egyre több fiatalt is megmozgat a rendezvény, bár a szervezők sokkal nagyobb aktivitást is el tudnának képzelni a feltörekvő korosztály részéről. A péntek esti bulira például elcsalogatták a húszas éveiben járó Barkóczi Gyulát is, aki a Fehérvár Hangja megmérettetésben a végső hajráig is eljutott.

Az Open Mic egyik legnagyobb felfedezettje eleddig a még a huszadik életévét sem betöltött Gyánó Huba, aki vette a bátorságot és egy szál gitárral és nem épp hétköznapi repertoárral állt a közönség elé. A színpadra termett fiatalember magabiztosan olyan dolgokra vállalkozott, mint hogy a Kispál és Borz Csillag vagy fecske című dalát dolgozza fel, vagy rendkívül dinamikus gitárkísérettel egy Sting dalt adjon elő egyes egyedül. Ha ez nem lenne elegendő, még az irodalmi vonalat is behúzta a produkcióba, József Attila Tiszta szívvel című versét, vagy Ady Endre Párisban járt az ősz című örökbecsűjét adta elő a Cseh Tamás és Dinnyés József hagyományokat újjáélesztve. Ez utóbbitól konkrétan a Hajnali éneket is előadta, majd egy Belmondo feldolgozással búcsúzott.

A sorozat másik nagy felfedezettje a Pannon Oktatási Központ zenekara, akik egy ideje már Karolina Road néven lépnek fel saját dalokkal és feldolgozásokkal. Olyan dalokat játszanak, amiről azt gondolnánk, nem is ismerik.

Az Amerikából származó Open Mic (a nyitott mikrofonból eredeztethető) egy élő show, ahol a közönség tagjai is fellépnek, a mikrofon elé állhatnak. Általában a fellépők előzetesen regisztrálnak, és számukra időt biztosít a házigazda, vagy ceremóniamester. Ezek a rendezvények általában előadóművészetre összpontosítanak, mint a költészet, a zene és a humor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!