Dunaújváros

2014.04.09. 18:45

Óriási tartozások

Dunaújváros - Pénzügyi ellentéteket sejt a Dunaferr orosz és ukrán résztulajdonosai között a HVG egyik cikke.

Pekarek János

- Nem kértünk helyreigazítást - válaszolta kérdésünkre dr. Mezőközy András, az ISD Dunaferr Zrt. szóvivője, amikor a HVG múlt heti számában megjelent, a vasműről szóló, meghökkentő számadatokat is tartalmazó cikk állításainak valóságtartalmáról érdeklődtünk nála.

A cikkben többek között szó esik arról, hogy a Dunaferren belül is orosz-ukrán front nyílt. Ennek bizonyítására azt hozza fel a HVG, hogy a cég igazgatóságában többségben vannak az oroszok, és döntő szava Andrej Sapelinnek, a moszkvai Vnyesekonomban alelnökének van, míg Szerhij Taruta, a korábbi ukrán főtulajdonos, a felügyelő bizottság elnöke már nem vesz részt az igazgatósági üléseken. Az orosz bankban a veszteségek hátterében a válságon kívül más okokat is gyanítanak, különösen offshore cégekkel lebonyolított ügyleteket.

A Dunaferr idei üzleti terveiben egyébként nullszaldós zárás, esetleg szerény eredmény szerepel.

A HVG-cikk szerint a cégnek, amelynek jegyzett tőkéje 27 milliárd forint, esetleg tőkepótlásra is szüksége lehet.

A HVG szerint Taruta azt fontolgatja, hogy üzleti nehézségei miatt eladja a résztulajdonában lévő lengyel Huta Czestochowát is.

A gazdasági hetilap szerint a vasmű 2009 és 2012 között összesen 90 milliárd forint veszteséget könyvelhetett el, saját tőkéje 138 milliárdról 47,5 milliárdra olvadt, tartozásai 193 milliárdra nőttek.

Megemlíti, hogy az eddigi, mintegy négyszáz embert érintő elbocsátások ugyan lezárultak, a karcsúsítás (mint megírtuk) 250-300 alkalmazott kiszervezésével folytatódik.

Mezőközy András kérdésünkre azt mondta: nem tudja, a HVG-cikk szerzője honnan vette információit. Van, ahol megjelölt forrást, nyilvános céginformációkat adott össze, van, ahol nem. Nem tudni, hogy megbízhatók-e ezek a források. Mindenesetre nem kívánnak nyilvános számháborúba bocsátkozni a hetilappal.

Címkék#Dunaferr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!