Dunaújváros

2014.10.17. 18:55

Országos Tudományos Diákköri Fórum színhelye a Dunaújvárosi Főiskola

Dunaújváros - Több száz résztvevővel pénteken kezdődött a hazai tudományos élet egyik meghatározó fóruma a DF-en.

Szabó Szabolcs

Az ország minden felsőoktatási intézménye képviselteti megát az országos szakmai fórumon, amely ma délben zárul a főiskolán (Fotó: Ó. Z.)

Fókuszban a tudományos műhelymunka címmel a harmadik Országos Tudományos Diákköri Fórum színhelye a Dunaújvárosi Főiskola. A rangos szakmai konferencia pénteken délelőtt kezdődött és szombaton kora délután ér véget a campuson.

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács általános alelnöke dr. Weiszburg Tamás a megnyitón elhangzott köszöntőjében felidézte: A TDK több mint hatvanéves múltra tekint vissza, és ezen időszak alatt tudósok és kiváló szakemberek tízezrei kezdték itt tudományos vagy szakmai karrierjüket. Most is több mint tízezer hallgató dolgozik azért, hogy kutatási eredményeit saját intézményében bemutathassa, és ezt követően, ha érdemesnek bizonyul rá, részt vehessen a jövő év tavaszán megrendezésre kerülő XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

Dr. Mezei Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora

A fórum résztvevőit dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és dr. András István is üdvözölte.

A Dunaújvárosi Főiskola rektora elmondta:

- Nagy örömünkre szolgál, hogy idén a szervezők a Dunaújvárosi Főiskolát választották színhelyül. Mindez megerősít bennünket abban, hogy jó úton haladunk a műszaki értelmiség nevelésében, a tudomány mind szélesebb körű ismertetésében és vonzóvá tételében.

Az intézményt dicsérő szavakkal kezdte mondandóját Dr. Marusa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki kiemelte, hogy a házigazda intézmény az utóbbi években példaértékű szemlélet- és struktúraváltáson esett át.

Dr. Kaposi József, a Oktatási és Fejlesztő Intézet igazgatója

Mindezt anyagilag is díjazza szaktárca, hiszen a DF tavaly megkezdett adósságkonszolidációja idén is folytatódik felelte lapunk kérdésére a Marusa, aki megjegyezte, a jövő héten kedden, a felsőoktatási kerekasztal soros ülésén bemutatja az új felsőoktatási stratégiát.

A konferencián elhangzott, hogy a tudományos diákköri tevékenység jelentősége folyamatosan nő, amit igazol az is, hogy az intézményi TDK-munkában részt vevő hallgatók száma az elmúlt öt évben nagymértékben emelkedett. Ennek eredményeként az Országos Tudományos Diákköri Konferencián bemutatott pályamunkák száma 2007 és 2013 között több mint 50 százalékkal nőtt, a szakmai visszajelzések alapján a dolgozatok egyre színvonalasabbak. Ehhez jelentősen hozzájárult az oktatási kormányzat utóbbi években nyújtott támogatása, illetve a hallgatói kiválóságot elismerő és azt segítő programok megjelenése is.

Az ország valamennyi felsőoktatási intézménye képviselteti magát a TDK országos konferenciáján, amelyre a határon túlról is számos intézmény küldött szakembereket.

A magyar iskolaügyben, a felsőoktatásban mélyen gyökerező önképzőköri tevékenységet, mintegy tovább hagyományozva az ötvenes évek elején a hallgatók egy részében megnyilvánult önképzési szándék, a minőségi képzés iránti igény, a felsőoktatási tudományos utánpótlás elősegítésének szándéka hívta életre. A felsőoktatásban a tehetséggondozás legfontosabb, formája a tudományos diákköri tevékenység, a TDK.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!