Dunaújváros

2013.12.04. 14:41

Orvosi gép-műszerekre, eszközökre vár az új tömb

Dunaújváros - Elkészült a kórház új tömbje, januártól már részlegesen megkezdődhet a használatba vétel és a költözködés.

Szabó Szabolcs

– Az épület elkészült – jelentette ki örömmel a Szent Pantaleon Kórház új technológiai tömbjéről dr. Pók Tibor, a beruházás egyik vezetője a szerda délelőtt tartott sajtónyilvános bejáráson. Amelyen kiderült, az épület jelenleg 95 százalékos készültséggel áll rendelkezésre. Hátra van még az orvosi gép-műszerek, az informatikai eszközök és bútorok közbeszerzésének lebonyolítása, és a berendezések elhelyezéséhez szükséges építészeti, kivitelezési munkák. Hogy a közbeszerzési eljárás mikor zárulhat le, és a várt eszközök, bútorok mikor érkezhetnek meg, az még kérdéses. Ugyanis, a kórház már nyáron elküldte a tételes listát, jelenleg még tart a hatósági eljárás. A kórház vezetése abban bízik, hogy Lázár János miniszterelnök megsürgeti majd a közbeszerzési folyamatot.

Dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója elmondta, a következő hetekben-hónapokban lépcsőzetesen lakják majd be az új tömböt. Az első körben az új tömb földszintjére a sürgősségi osztály traumatológiai részlege, és a jelenleg az I. számú rendelőben található ellátási ügyeletek költözhetnek – ezt a város által kiírt közbeszerzésen kell elnyernie a kórháznak.

Fontos kérdés a kórház és az új tömb működtetésének finanszírozása. Mint arról korábban már beszámoltunk, a Szent Pantaleon Kórház ellátási területe bővült, a működtetés finanszírozás nem nőtt, sőt kis mértékben csökken. A főigazgató elmondása szerint, ahhoz, hogy a kórház továbbra se termeljen kifizetetlen, lejárt számlákat havi 30 millió forintra lenne szükség, az új tömb optimális működtetéséhez pedig további 10-15 millió forint kellene a jövőben. (Az új szárny négyzetméterre vetített fajlagos üzemeltetés jóval olcsóbb és hatékonyabb lesz, mint a régebbi épületrészeké) A finanszírozás kiegészítéséért komoly lobbytevékenység indult már hónapokkal ezelőtt. A bejáráson elhangzott, hogy a megyei kormánybiztos dr. Galambos Dénes és dr. Dorkota Lajos a Magyar Energetikai Hivatal elnöke is kiemelten foglalkozik a kórház helyzetével.

Az épületszemlén több, az építést irányító szakember is részt vett. Elmondták, a szakhatósági engedélyek több mint 90 százalékát már megkapta a beruházó és a hamarosan megérkeznek a további engedélyek is. Ezek megléte után lehet majd kérni az épület használatba vételi engedélyét.

Az új szárny részleges használatba vétele a tervek szerint a jövő év januárjától folyamatosan történik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!