Dunaújváros

2016.01.28. 19:03

Gálaműsort rendeznek Pecsét István gyógyulásáért

Dunaújváros – Sok szempontból páratlan gálaműsor szervezését jelentették be a Bartókban délután.

Pekarek János

Nagyszabású sajtótájékoztatón nagyszabású bejelentés hangzott el csütörtökön kora délután a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulájában. A Bartók, valamint a Munkásművelődési Központ és az Intercisa Múzeum vezetői, továbbá a városi művészeti élet független képviselői úgy döntöttek, hogy összefogva kezdeményeznek egy rendkívül látványos és a maga nemében páratlan akciót Pecsét István megsegítésére. István huszonkilenc éves lesz heteken belül – és pillanatnyilag kérdéses, hogy megéri-e a harmincadik születésnapját. Crohn-betegsége miatt májátültetésre szorult, s a műtét közben derült ki, hogy már súlyos rákbeteg. Újra megoperálták, több kezelésen is átesett – ám a gyógyulás nem jött el. A hazai és az európai orvostechnológiai lehetőségek kimerültek.

A bejelentésen: (balról) Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója, Pecsét István: az „ok”, dr. Borsós Beáta, a Bartókszínház igazgatója, Kováts Rózsa, az MMK igazgatója, Rohonczi ROHO István és Smuk Imre képzőművészek Fotó: Ady Géza

A Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány kezdeményezésére gyűjtőakció indult lapunkban, majd a sajtóban, amihez számos (vagy inkább számtalan?) magánszemély, intézmény és vállalkozás csatlakozott. Csakúgy, mint a városi közgyűlésben dolgozó pártok is, amelyek irodáikban gyűjtőpontokat állítottak fel a pénzadományok beszedésére. Gyűjtenek adományokat a városi kórházban, az uszodában, alkalmi rendezvényeken is. A Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség is úgy döntött, hogy Pecsét István gyógyulása érdekében százezer forintot adományoz e célra. Ezt az összeget csütörtökön átutalták. Emellett a szövetség felhívással fordult tagjaihoz, hogy ki-ki anyagi erejéhez mérten támogassa István gyógykezelését. Mindehhez jött a városi közművelődési  intézmények összefogása és kezdeményezése, amely szerint március 4-én a Bartók nagytermében két részes, egész estés gálaműsort rendeznek a város művészei és országos sztárok közreműködésével, Gulyás Hermann Sándor, a Bartók Kamaraszínház művészének rendezésében. Az est szünetében pedig árverésre bocsátják azokat az alkotásokat, amelyeket képzőművészek bocsátottak az akció rendelkezésére. Ők : Kelemen Marián Éva, Kaszás Tamás, Kiss Anna, Gáspár Aladár, Móder Rezső, Kiss Ervin Gábor, Várnai Gyula, Páhi Péter, Páhi Fekete Noémi, Martinkó Márk, Wachter Jankó, Smuk Imre, Rohonczi István ROHO.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!