Dunaújváros

2014.09.18. 16:40

Partvédelem: Mérik a mozgást, a vízhozamot, a stabilitást

Dunaújváros – A táborállási partvédelmi rendszer építésének első ütemében kialakított berendezések jól működnek.

Pekarek János

Ha egyszer a táborállási löszpart szóba kerül, bármilyen okból, az aligha marad visszhang nélkül... A minap említettük meg a nagy, monszunra emlékeztető környékbeli esőzések nyomán, hogy a Dunaújváros alatti partvédelmi védőrendszerben nem tapasztaltak a szokásosnál több vizet a szakemberek: vagyis a vízelvezető rendszer a jelek szerint jól működik. Ezt örömmel olvasták a táborállási (ideiglenes és állandó) lakók is – de ezek a hírek óhatatlanul felidéztek bennük sok kérdést is a környék állapotával kapcsolatban.

Miközben a partfalcsúszás elleni védelmi intézkedések úgynevezett első ütemével általában elégedettek. Többnyire azért, mert (mint Orgovány Zoltántól, az egyik Ivó utcai lakótól, a táborállásiak szószólójától) hallottuk, nap mint nap látják, hogy a löszfal alá két szintben is befúrt vízgyűjtő (úgynevezett drén) csövek működnek, a talajvíz rendben folyik ki a domb alól, s van gondos gazdája a területnek.

Orgovány Zoltán, régi riportalanyunk, aki maga is a táborállási partfal szélén álló egyik telekre építkezett az Ivó utcában, készségesen végigvezetett minket a környéken, megmutatva a földcsuszamlás elleni védőintézkedések első rendszerét. Amely véleménye szerint a négy évvel ezelőtti partfalcsúszás után rendelkezésre álló viszonylag rövid időhöz képest jól sikerültek, s hogy akadt gondos gazdájuk a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat szakembereiben, jól is működnek.

A partvédelmisek, így Orgovány, rendszeresen végigjárják a vízgyűjtő és ellenőrző kutakat. De még ha nem tennék is, akkor is lenne több mint elég felügyelő szempár: a helybeliek maguk is árgus tekintettel figyelik a dréncsövek kifolyóit, mennyi víz jön belőlük. Jön. Sok, mint mindig. A helybelieket azonban izgatja, mondja Orgovány, hogy nem kapnak elegendő információt arról, hogy mozog-e a partfal, mennyire stabil a domb, miért teltek meg most újra, négy év után ismét a környék ásott kútjai vízzel?

Legalább ennyire érdekli őket, hogy mi lesz az építkezés megígért második ütemével: a függőleges fal stabilizálásával, a felszíni vízelvezetéssel, a csatornázással, az utak szilárd burkolattal való ellátásával? Hiszen valami van: lám, bontják az Üdülő sor és a Harcsa utca sarkán álló lakóházat... Hingyi László önkormányzati képviselő kérdésünkre azt válaszolta: előkészítés alatt áll a második építési ütem, amiről a táborállási lakókkal is egyeztetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!