Dunaújváros

2014.05.02. 16:55

Példás pedagógus és apa

Dunaújváros legrangosabb elismerését, a díszpolgári címet adományozta a közgyűlés dr. Izsák Gyulának.

Körmendi Erzsébet

Dr. Izsák Gyula okleveles gépészmérnök és gazdasági mérnök, a Dunaújvárosi Főiskola docense. Tanítóként, közéleti személyiségként és emberként egyaránt példaként szolgálhat – most már úgy is, mint Dunaújváros díszpolgára. Mit jelent számára a gyermek?

– Gyermek nélkül nincs jövő. Apaként kilenc fiút és két lányt neveltem fel csodás feleségemmel, aki a családi és a szakmai életben egyaránt hű társam és támogatóm – mondja Izsák Gyula. A város díszpolgára bebizonyította, hogy a gondviselés és a társadalom segítségével minden körülmények között lehet gyermekeket tisztességgel és becsületesen nevelni. Emberségét legjobban az összetartó család és a máig őrzött értékek képviselik.

Beszélgetünk. Közben mindig mosolyog, derű és jóság sugárzik belőle. Majd amikor az került szóba, hogy a tizenegy saját gyermek mellé még három állami gondozottat is befogadtak, otthont és lehetőséget biztosítottak számukra, a következőt hangsúlyozza:

– Ez kötelesség. Ha komolyan gondoljuk a hitünket, és van három kereszt gyermekünk, aki állami gondozásba kerül, ha nem állunk melléjük, akkor nincs választási lehetőség, akárhogyan is vagyunk. Magunkhoz vettük a három gyereket kétezernyolcban, és rá egy évre mindketten tolókocsiba kerültünk. Mintha a sors kérdezné, na így is mered, akarod csinálni? Keresztényként azt mondom, első helyen a hit áll, ha az szilárd, akkor mindenre megoldást talál az ember.

Izsák Gyula egyidős a várossal, 1950-ben született Mözsön, egy Felvidékről áttelepített család első gyermekeként. Alkalmazott mechanika ágazaton frissen végzett gépészmérnökként 1974-ben kezdett a Dunaújvárosi Főiskolán tanítani, ahol jelenleg is oktat. Több évtizedes pedagógiai munkájának köszönhetően tanítványai messzire elvitték Dunaújváros jó hírnevét. Hallgatói mindig hálásak lesznek neki, hogy meghatározó szakmai tudással vértezte fel őket, ezt igazolja a sok köszönőlevél és üzenet Németországból, Spanyolországból, Hollandiából, Tunéziából. Az elmúlt 40 év alatt generációkat segített a diploma megszerzéséhez. Mindig is szívügye volt a minőségi oktatás, és a minőséget magától is elvárta, ezért folyamatosan képezte magát, például 1986-ban mechanika szaktudományból doktorált.

A legtöbb szavazatot kapott képviselőként lett a közgyűlés tagja 1990-ben. A vallási és kisebbségi bizottság elnökeként, az oktatási bizottság tagjaként szakmai munkájára, bölcs meglátásaira mindig számíthattak kollégái. Önkormányzati képviselőként a legkisebbik fia, Izsák Máté lépett apja nyomdokaiba.

– A díszpolgári elismerés meglepetés és igen nagy öröm számomra. Úgy gondolom, ezzel nemcsak engem díjaznak, hanem azt az elvet is, hogy egy polgári értékrendet valló ember hosszú távon ebben a városban igenis létezhet és létezni is fog a gyermekei, unokái révén. Van tizenegy gyermekem és huszonkét unokám. A jövőtől én nem félek. Amikor tanítok, azt megérti a család. De este nem nézek tévét, nincs is tévénk, mert a nap a legértékesebb órái a családomé – mondja zárásként Izsák Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!