Dunaújváros

2016.11.15. 19:15

Kronászt Margit előadása a József Attila könyvtárban

Dunaújváros - Tudományos alaposságú előadást tartott hétfőn délután a József Attila Könyvtárban Kronászt Margit történész-múzeológus.

Balla Tibor

Az Intercisa Múzeum fiatal történésze kényes témát választott, hiszen előadásának címe: Sztálinváros 1956 - A kutatások tükrében. A tudományos alapossággal készült előadás lényegében az ifjú történész első nagy nyilvánosság előtt előadott értekezése volt. Alapját az Intercisa Múzeum és a József Attila Könyvtár közös felhívása során beérkezett anyagok adták, melyben az 1956-os eseményekre vonatkozó visszaemlékezéseket, megélt események leírását, vagy akár a család által megőrzött, szülőktől, nagyszülőktől hallott történeteket vártak, és kaptak.

 

A bő egy órás előadásban bemutatta a forradalom előzményeit hazai és nemzetközi viszonylatban, kicsit bővebben kitért a budapesti eseményekre, az első fegyveres konfliktusra is, de ismertette a Sztálinváros történéseit napi lebontásban, kifejtve, ki mikor, milyen folyamatot indított el, mikor, mi történt. Bővebben ismertette a kutatás eredményeit, és idézett a beérkezett levelekből, hangfelvételekből, személyesen készített interjúkból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!