Dunaújváros

2016.05.06. 15:20

Pentelei Molnár János

Dunaújváros - Régi és új városunk egyik kiemelkedő személyiségének, Pentelei Molnár Jánosnak idén május 8-án van születésének 138. évfordulója.

Szabó Szabolcs

Az 1980-as évek elején városunk civil szervezeteink összefogásával, Bene Károly kezdeményezésével új sírhelyet állítottak fel a már összedőlt régi helyett a Kerepesi úti temetőben. A régi sír keresztjét még akkor hazahozta Szabó Tamás, és máig őrzi a padláson. A sírkőavatáson jelen volt az akkor egyetlennek hitt rokon, a fia dr. Molnár Gyula is.

Makay Sándorral beszélgetett otthonában Szabó Zsolt Róbert Fotó: Amatőr felvétel

Egy másik rokonra a véletlen derített fényt. Mintegy öt évvel ezelőtt a Bartókban volt látható Makay Sándor színművész karikatúráinak kiállítása, aki grafikáit barátairól, munkatársairól a művészeti elitről készítette. A nyilatkozatában említette, hogy Pentelei- Molnár János rokona. Nagyapja testvére volt a művésznek.Felvettük vele a kapcsolatot, Budapest környéki otthonában látogattuk meg, elmondta, hogy Pentelei Molnár János két lánya az USA-ban élt, de családjukról nincs információja. Igazi előadást hallgattunk a festő életéről, Ferenc József császárról és a Horty család barátságáról. A Pentelei előnevet a császár Ferenc József adományozta neki akkor, amikor az általa megrendelt Szent István koronázása című oltárképet megfestette az amerikai magyarok pennsylvaniai templomának. Majd egy gondolatnyi szünetet tartott és azt mondta: - Nekem a nagymamám mesélte el a családi legendát, amely szerint János bácsi halálát egy rejtélyes átok okozta. A festőművész fénykorában dúsgazdag ember volt. Családjával sokat utazott, kedvelt célállomása Egyiptom volt, ahol többször látogatta a királyok völgyének sírkamráit. Jó humora és igen vicces természete volt. Egy alkalommal a művész megbeszélte a sír őrzőjével, hogy megijeszti lányait a bejövetelkor. Egy halotti leplet magára terített, és a szarkofág mögül kilépve halálra rémítette őket. A tréfa jól sikerült, ám ettől kezdve állandóan panaszkodott a tüdejére, majd pár hónapra rá tüdővérzésben meghalt a Gyulai Szanatóriumban. A sírkamra őre figyelmeztette, hogy a Fáraó átka úgy szól, aki a fáraó nyugalmát megzavarja, annak orrán-száján folyik ki a vére. Lehet, hogy az átok létezik?

A rajzolás családi örökség, azaz a gének öröklődnek. Makay Sándor nyugdíjba vonulása után kezdett el rajzolni, azóta több kiállítást is rendezett. Unokaöccse Molnár Gyula rendőr volt és szintén nyugdíjba vonulása után bontakoztatta ki rajztehetségét, számos kiállításon vett részt. Az unoka András Sára sem marad le a családban, leül a tévé elé és képes egy óra alatt megfesteni egy műalkotást.

Pentelei Molnár János festményei közül csak három van a városunkban, mégpedig a polgármesteri hivatalban. Emlékét műalkotásai őrzik a világ minden táján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!