Dunaújváros

2014.12.30. 20:40

Postabezárások terve

Dunaújváros - Régi postájukért aláírásgyűjtési akciót indítottak a penteleiek. Bezárnák ezt a postahivatalt is...

Pekarek János

Olvasónk és támogatónk, Jakóné Fekete Teréz a pentelei postával kapcsolatban osztotta meg velünk gondolatait.

Idézzük: szomorúan olvastam, hogy a Magyar Posta illetékesei három dunaújvárosi postahivatal bezárását fontolgatják. Közöttük a nagyterületű pentelei városrész postáját is.

Napok óta ezen töprengek. Általános iskolánk után miért kell megválnunk postánktól is? Hiszen ez az intézmény ugyanúgy része a pentelei emberek életének, mint akár a templomunk, a gyógyszertárunk, orvosi rendelőnk, boltjaink, régen a községházunk, moziépületünk, piacterünk.

Ma is ragaszkodunk hozzá. Több száz év folyamán a szívünkhöz nőtt.

Őri Zoltán helytörténész Találkozásom a várossal című csodálatos könyvében olvasom, hogy feljegyzések szerint Pentelének közvetlenül a török idők után, 1688-ban már volt postája. Budától délre a negyedik postaállomásként létesítették a mai Tisza utca 9. számú ház telkén.

Az a jelentős forgalom, amit mindez biztosított a XVIII. és XVIX. század folyamán, ezt az utcát Pentele főutcájává tette. Később régi Posta utcának nevezték el. A Pusztaszabolcs-Paks vasútvonal 1896-ban történt megépítése után azonban a posta új helyre költözött. A Tót utca, mai Petőfi utca sarkán felépült a mai postahivatal, egy olyan telken, amelyen mindaz ideig búzát, kukoricát, árpát őrlő, kölest hántoló lómalom, azaz szárazmalom működött.

Emlékszem, az 1950-es, 1960-as években a pentelei közéletnek is színhelye volt a gyógyszertár melletti postánk. Még vasárnap délelőtt is nyitva tartott. Jöttek, mentek az emberek, ki kis mise után, ki nagymise előtt. Szinte mindnyájan újságot vásároltak. Voltak olyan családok, akik jórészt csak vasárnap olvastak újságot.

Kedves postánk a háború alatt is állta a sarat. Még 1944 végén és a következő év elején, a német és a szovjet megszállás idején is nyitva tartott.

Mi, penteleiek, akik aláírásgyűjtést indítottunk veszélybe került postánk megmentésért, tisztelettel kérjük a Magyar Posta illetékeseit, szíveskedjenek biztosítani patinás postánk működését!

A pentelei posta legutóbbi épülete december 30-án Fotó: Ady Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!