Dunaújváros

2016.09.05. 17:10

Sínen a kétoldalú megállapodás

Dunaújváros - Aláírták hétfőn a campuson a Rail Cargo Hungária Zrt. és a Dunaújvárosi Egyetem között kötött megállapodást.

Balla Tibor

A kooperatív duális képzésről szóló együttműködés ratifikálásánál jelen volt a Dunaújvárosi Egyetem részéről dr. András István rektor, dr. Palotás Béla, tudományos és kutatási rektorhelyettes, valamint Mészáros Virág kancellár. A Rail Cargo Hungária Zrt. részéről pedig dr. Kovács Imre, az igazgatóság elnöke, Benyus Julianna, HR ösztönzés és fejlesztés vezető, dr. Farkas Gyula, a vasúti kapcsolatok vezetője. Az aláírás előtt sajtótájékoztatót tartottak.

Dr. András István ennek során elmondta, hogy 2015 novemberében kezdődött hivatalosan a két fél között az együttműködés, amikor aláírtak egy stratégiai megállapodást, amiben felvázolták a mostani kereteit is. Az egyetem fontosnak tartja, hogy egyes nagyvállalatokkal aktív együttműködést alakítsanak ki, és a közlekedés iránt is elkötelezettek, a duális partnereik között már ott van a MÁV csoport és a GYSEV.

Dr. Kovács Imre és dr. András István az aláírás után kezet fog Fotó: Zsedrovits Enikő

A klasszikus duális képzés mellett a másik módszerük, amikor a vállalati igényeknek megfelelően igyekeznek olyan szakmai anyagokat, jelesül tantárgyakat kifejleszteni, aminek az előnyét a vállalat már a képzés alatt is kamatoztatni tudja. A mostani megállapodás lényege, hogy a Dunaújvárosi Egyetem egy olyan tárgyat, a vasúti áruforgalmazás járművei elnevezésűt indít, amely személyre szabott a Rail Cargo Hungária Zrt. számára.

Ilymódon a céget beengedik a tanterembe, hiszen ahhoz a területhez ők értenek jobban, a hallgatók pedig már a képzés alatt jobban bele tudnak látni az adott szakmába.

Dr. Kovács Imre hozzászólásában elmondta, az elmúlt tizenegynehány év számukra a racionalizálásról szólt, ám elérkeztek oda, hogy elkezdhetnek építkezni. Náluk nincs hatalmas munkaerőhiány, ám a jövőjük szempontjából fontos az utánpótlás kinevelése, mivel az átlagéletkor a cégnél 46-47 év, ami viszont nagyon magas.

Dr. Palotás Béla hozzátette: a témakör szakértői fogják oktatni a tárgyat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!