Dunaújváros

2014.10.17. 18:55

Szakmásítás, pálya-futás

Dunaújváros - Konferenciával zárta a Pálya-futás elnevezésű, pályázati támogatással megvalósult programját a Dunamenti Regionális Népfőiskola.

Körmendi Erzsébet

A Pálya-futás tavaly május 6-án indult és idén november hatodikán fejeződik be a Dunamenti Regionális Népfőiskolán. A mentorok dunaújvárosi és a vonzáskörzetében élő, hátrányos helyzetűnek számító munkanélküli nőknek és férfiaknak kínáltal képzési és ezen keresztül elhelyezkedési alternatívát. Három szakma közül lehetett választani: IT-mentor, kisgyermekgondozó, valamint útépítő-térburkolóként lehetett OKJ-s oklevelet szerezni. A népfőiskola együttműködött az önkormányzatokkal, ennek köszönhetően Jelenleg hét hallgató útépítőként dolgozik vállalkozóknál, döntő többségük a DVG Zrt.-nél, kilenc hölgy kisgyermekgondozó feladatokat lát el térségi bölcsődékben és hat IT-mentort a térségi polgármesteri hivatalokban és önkormányzati intézményekben foglalkoztatnak. A népfőiskola túlteljesítette a programbeli vállalásait, ugyanis a képzést sikeresen elvégzett száma 23 helyett 24 lett az időszak végére. A vállalt 18 fő helyett helyett pedig 22 szakember teljesítette a 6 hónapos nyílt munkaerőpiacon való munkavégzés feltételét.

A tapasztalatokról számoltak be a szakemberek a tegnapi zárókonferencián. Dr. Kántor Károlyné összegzéséből kiderült, hogy közösségi feladatokhoz kapcsolódó projektet valósítottak meg a most lezárult képzéssel. A hat hónapos kötelező foglalkoztatás ideje alatt a munkaadóktól, önkormányzatoktól és intézményektől pozitív visszajelzéseket kaptak. Rácalmáson például a művelődési házban alkalmazott IT-mentoruk, Királyné Hurczi Magdolna a Pálya-futás program keretében elsajátított ismereteire alapozva internetes tanfolyamot indított időseknek. Közreműködésével kitárult a világ a nyugdíjasok számára, közvetlen kapcsolatot tarthatnak a neten a külföldön élő gyermekeikkel, unokáikkal jó közösség formálódott, és örömmel vesznek részt a programban. Hasonlóan jó tapasztalatokról számolhatott be az előszállási polgármester, Farkas Imre, valamint a rácalmási Manóvár Bölcsőde és Óvoda vezetője, Pálinkás Tiborné, illetve a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója, Mádai Balázs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!