Dunaújváros

2014.03.17. 19:20

Száraz lábbal lehet sétálni a Duna medrében

Dunaföldvár/Dunaújváros - Míg a Balaton " dugóját" évek után ismét ki kellett húzni a magas vízállás miatt, a Dunáról ugyanez nem mondható el, sőt...

Gallai Péter

Amatőr kincskutatók jelentek meg a napokban a folyó dunaföldvári partszakaszán, sőt, volt aki fémdetektorral felszerelkezve sétálgatott a meder azon részén, ahol normális esetben a Duna az úr. A csapadékszegény időjárásnak és a vízgyűjtőkről érkező kevés utánpótlásnak köszönhetően igencsak alacsony a folyó vízszintje, a szabadra került részeken pedig száraz lábbal lehet sétálgatni. Persze kérdés, hogy a kincskeresők tevékenysége mennyire legális, ugyanis pár éve pont Dunaföldvárnál fedeztek fel egy hétszáz (!) esztendős hajómaradványt a sekély vízben, a felbecsülhetetlen értékű lelet orr része szintén áldozata lett egy ilyen akciónak, egyszerűen lefűrészelték azt.

- Az ilyen alacsony vízállás egyébként nem kedvez a Duna mélyén fekvő hajóroncsoknak. Ekkora mértékű apadásnál, kincskeresők rabolják végig a szárazra a kerülő mederszakaszokat, ma már fémkeresővel. Tevékenységükre számtalan hátrahagyott rablógödör utal - fogalmazott akkor a földvári roncs feltárásában résztvevő búvárrégész, Tóth János, de megállapítása ma is érvényes.

A dunaföldvári Botel Admirál is szinte teljesen szárazra került, a híd alatt pedig zátonyok bukkantak elő (Fotó: a szerző)

Ami pedig vízállási helyzetet illeti: csak a hétvégén, és elsősorban a Duna alpesi részvízgyűjtőin hullott számottevő csapadékmennyiség, részben hó formájában. Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint a Duna nagymarosi szelvénye felett hóban tárolt vízkészlet március 17-én 5,5 köbkilométer volt, amely az elmúlt húsz év átlagának csupán hatvan százaléka. Ráadásul az 1500 méter alatti tartományban nincs számottevő készlet, 1000 méter alatt pedig már egy centi hó sincsen.

A hétvégi csapadék ugyan hozott némi vízszintemelkedést, de még így is számos helyen nehezíti gázló, vagy hajózási útszűkület a folyó magyarországi szakaszán a közlekedést, utóbbiból tizenegy volt hétfőn. A vízmérce Dunaújvárosnál március 13-án -10 centin állt, tegnap este pedig 0 centin. Az eddig mért legkisebb érték itt -54, csak viszonyításképpen: a rekord 755 centiméter. Az OVSZ tájékoztatása szerint a mögöttünk álló, az átlagosnál kevésbé csapadékos és jóval melegebb téli időszak után a hónap első felében jelentősebb hóolvadás még nem várható.

- A jelenlegi helyzet alapján tehát a tavaszi hónapokban egy jelentős dunai árhullám kialakulásának az esélye átlagosnál kisebb. Az olvadás megindulásának nagymérvű késlekedése, illetve az olvadással egyidejű nagymennyiségű csapadék előfordulása esetén akár árvédelmi intézkedéseket igénylő helyzet is előállhat. A budapesti alsó rakpartokat megközelítő, esetleg azt meghaladó vízszintemelkedés kialakulására leginkább március végén, vagy májusban számíthatunk - áll Spitzerné Farkas Márta vízjelző referens előrejelzésében.

A dunaújvárosi kikötőben is jelentősen visszahúzódott a Duna, a part mellett itt is lehet sétálni (Fotó: Ónodi Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!