Dunaújváros

2015.05.20. 20:02

Száz új mester lehet őszre - A második támogatott képzési programot indítja a dunaújvárosi kamara

Dunaújváros - A május 20-ai megnyitóval elindította a második mesterképzési és -vizsgáztatási programját a városi kamara, az első programot, a most zajló vizsgákat eredményesen teljesítőkkel együtt így már több mint száz új mesterlevéllel rendelkező szakembere lehet Dunaújvárosnak.

Kőhalmi Kálmán

Az első mesterképzési programot fél éve indította el a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara pályázati forrásból, az az első mesterképzés volt a város történetében. Az akkor indult program keretében a napokban vizsgázó mesterjelöltek a város első itt mesterlevelet szerzett szakemberei lesznek. A támogatott képzésben ötvenöten vehettek részt, hatan önköltségesen is vállalták, hogy helyben akarnak mesterviszgát tenni, a felkészítő képzésen részt venni.

A pályázati támogatás a költségek nyolcvan százalékát fedezte az első programban, a második ciklusban is hasonló támogatási mértéket sikerült biztosítani. Így hatvanezer forintos költséget jelentett a résztvevők számára a programra jelentkezés. Azonban az elfoglalt szakembereknek az utazással járó kiesés is jelentős költségnövelő tényező lett volna, a velejáró tortúráról, közvetlen kiadásokról nem is beszélve.

Nem véletlen tehát, hogy a második kamarai képzésre is hamar kialakult a létszám, az oktatott szakmák köre. A tegnapi megnyitón Hegyiné Tóth Noémi, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara titkára köszöntőjében kihangsúlyozta: a városi szakképzés eddig is kiemelkedő eredményeket produkált, azonban az új mesterek tevékenysége, szakértelme meghatározó hatással lesz a fiatalok gyakorlati oktatására, ahogy a város gazdaságának fejlődésére is. Hiszen az új programmal együtt októberben már a résztvevők eredményes szereplése esetén több mint száz új mesterlevéllel rendelkező szakember vehet részt a helyi szakképzésben, a kistérség gazdasági folyamataiban. A most zajló mestervizsgák tapasztalatai, a résztvevők teljesítménye nem értékelhető másként: meggyőző.

Az induló képzés a megnyitót követően, már délután kezdetét vette, hiszen még a nyári vakációk előtt lezajlanak az általános, nem szakmához köthető képzések vállalkozói, gazdasági, pénzügyi, jogi ismeretek stb.

A megnyitón Hegyiné Tóth Noémi, a városi kamara titkára értékelte az új program jelentőségét. Fotó: Ady Géza

Az induló képzésen negyvenheten vesznek részt, a szakmák: szakács, autószerelő, kozmetikus, központifűtés- és gázhálózat-szerelő, karosszérialakatos, ipari gépész és hegesztő. Október végén jutnak el majd oda, ahova az első turnus mostani mesterjelöltjei: gyakorlati és elméleti tudásukról adhatnak számot, és nem középiskolás fokon. Részvételükkel valószínűleg megvalósítható, hogy nem marad Dunaújvárosban képzőhely, amely az új törvényi előírás alapján nem előírásszerűen működne ősztől. Nekünk azonban fontosabb, hogy ők itt vannak köztünk, bármilyen szolgáltatást keresünk: mesteri munkavégzésre számíthatunk.

A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődés, a karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását. A megrendelők egyértelműen előnyben részesítik a mester minősítéssel bíró vállalkozókat. A mestercímnek piaci értéke van, a minőséget garantálja.

A szakképzési törvény szerint szeptember 1-jétől gyakorlati képzést folytató szervezetnél a tanulók gyakorlati oktatója olyan személy lehet, aki mestervizsgával rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!