Dunaújváros

2013.04.12. 18:15

Szentek díszitik a falakat

A Rudas diákjai minden héten egy napot a tűzoltó-parancsnokságon töltenek. Csodás rajzot készítettek a rendvédelmi szervezetek védőszentjeiről most festik az alkotást.

Körmendi Erzsébet

A dunaújvárosi tűzoltók egyfajta szakmai alapelvként alkalmazzák a gyakorlatban azt a pszichológiai tényt, miszerint a gyermekrajzok megnyugtatják a felnőtt férfiakat. Hogyan hatnak a lánglovagokra a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola diákjainak lenyűgöző alkotásai? Azt még nem tudjuk, mivel a  falfestmények  csak most készülnek, ám az már most látszik, hogy az alkotások tetszetősek, jól mutatnak a laktanya  fehér falain és határozott tanújelét adják a fiatalok tehetségének.  A Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség szerződést kötött a város valamennyi középiskolájával a közösségi munkára.  Azoknak a középiskolásoknak, akik 2016. január 1.  után érettségiznek, ötven órányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük, és erre a katasztrófavédelemnél is lehetőségük van. 

- A közösségi szolgálatteljesítés kiemelt célja, hogy az elsajátított ismereteket a diákok a jövőben mindennapi életük, esetleg a pályaválasztásuk során is hasznosítani tudják. A foglalkozások alkalmával kialakul bennük a megelőzés és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség és felelősségérzet, és így nagy valószínűséggel a jövőben tudatosan tesznek majd saját és környezetük biztonságáért - mondja Szabó-Bisztricz Anett, a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

 

Kálóczi Lili Ágnes és Szurmai Jenifer aprólékosan kidolgoztak minden részletet a falfestményen. A  háttérben Farkas Alexandra figyeli őket (Fotó: Vohlmann György)

Dunaújvárosban e dokumentumot tölti  meg élettel Orosz Csaba tűzoltóparancsnok, aki hangsúlyozza: a közösségi munka lényege, hogy a fiataloknak olyan feladatot kell adni, amit szívesen csinálnak, örömüket lelik benne. A széchenyisekkel például elkészítik azt a céltáblát, amelyre a városi gyereknapon vízsugárral lőhetnek a résztvevők, valamint a polgári védelmi és tűzoltó kiállítást is összeállítják,  a Dunaferrel és a Hild iskolával építik a villanyvasút terepasztalt... - és akkor még nem beszéltünk a Rudas tanulóinak nagy dobásáról, akik  minden héten egy délutánt a laktanyában töltve falfestményeket alkotnak...

Ötleteltek az iskolában és fantáziájuk nyomán két képet hagynak örökül a laktanya falán. Az egyik a három szentet: Flóriánt, Gyögyöt és Adorjánt egyesíti kompozícióba, a másik - különlegesség... Dunaújváros szuperhősét ábrázolja. 

Horváth Zsuzsa tanárnő inspirálja a diákokat, pontosabban: hagyja őket szárnyalni! Szerinte hihetetlenül termékenyek voltak, amikor a hőst keresték. A kohász szobor, a békák, a pajzán maci, sőt a Római körúti víztorony is - mégpedig öltönyben - felvetődött mint szuperhős,  aztán a sok ötlet egy nagy közös   alkotássá egyesült. Érdemes megnézni a tűzoltóságon! 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!