Dunaújváros

2015.12.16. 19:55

Karácsony ünnepén rendszerint eljő a zsoltáros, a jó angyal

Dunaújváros - Karácsonyt várva rendeztek nagy, közös ünnepséget a város magángimnáziumának tanárai, diákjai.

Pekarek János

Irodalmi műsorral kezdődött a Pannon Oktatási Központ (POK) magángimnázium diákjainak karácsonyt köszöntő ünnepsége szerdán este a Dózsa mozi nagytermében. Miután a színpadon álló kis fenyőfát is feldíszítették a műsor részeként, a bibliai három király útjáról adtak elő egy jelenetet. Versmondás és ének színesítette újabb jelenetek tették teljessé a műsort, amelynek végén Borgulya Zoltán, a POK igazgatója mondott köszöntő beszédet.

Az igazgató utalt arra a hagyományukra, hogy a karácsonyt, ezt a 4. századtól élő keresztény ünnepet a kerecsensólymok röptetéséből eredeztetik, innen is az ünnepség neve: kerecsen-karácsony. Ez az az ünnep, hangsúlyozta, amire évről évre hasonló intenzitással, szinte gyermeki vágyakozással vár mindenki, talán némi túlzással, de ez az ünnep ad értelmet az egész évünknek.

Sokszor és sokan fanyalgással beszélnek az ajándékozás szokásáról, a szeretet ekként eltárgyiasult jelképéről, említette Borgulya Zoltán. Kétségtelenül nem ez az egyetlen, de főként nem a legbizonyosabb formája a szeretetnyilvánításnak. Viszont - folytatta - öröm adni és kapni is! Idézte a Bibliát: "Vesszővel menjek-e hozzátok, vagy szeretettel - kérdezte Pál apostol a korinthusi gyülekezetet." Nyelvünk vesszőjével vagy őszinte szeretettel megyünk-e egymáshoz, kérdezte az igazgató, aki végül leszögezte: karácsony ünnepén azonban rendszerint eljön a zsoltáros, és csak ennyit szól: szeretetet hoztam magammal...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!