Dunaújváros

2014.04.11. 15:35

Dunaújvárosi csapat hatodik helye a hittanversenyen

Dunaújváros - Országos hatodik helyezést ért el három helyi diáklány egy hittanversenyen. Hátrányos helyzetből!

Pekarek János

Országos összevetésben is figyelemreméltó eredményt ért el egy közelmúltbeli hittanversenyen három dunaújvárosi diák.

A Pocsai Ági, Körösztös Melinda, Sárvári Regina összeállítású csapat április 5-én a hajdúdorogi görögkatolikus gimnáziumban rendezett versenyen a hatodik helyen végzett. Felkészítő tanáruk Kovács István parókus volt. A vetélkedő eredményéhez még tudnunk kell annyit, hogy a hittanversenyt összesen négy kategóriában rendezték meg. Mégpedig egyházi, illetve nem egyházi általános iskolák ötödik-hatodik, és hetedik-nyolcadik osztályos tanulói számára.

A három dunaújvárosi gyerek közül Ági és Melinda ötödikesek, Regina pedig hetedikes. Egyikük sem egyházi iskolába jár, hiszen a kisebbek a Móricz iskola, a nagyobb lány a Dózsa iskola növendéke. Tehát nehezített körülmények között, egyházi iskolák hetedik-nyolcadikosai közt érték el sikerüket.

A parókus úr szerint (aki tavaly augusztustól szolgál a város görögkatolikus egyházközségében, előtte Budapest VII. kerületében, a Rózsák terén volt káplán) igazán azt hangsúlyozza a helyezés értékét, hogy a három leány csak nemrégiben kezdte a hittant tanulni.

A témát a görögkatolikus egyház ikonográfiája és ünnepei szolgáltatták. Közelebbről az Istenszülő Szűz Máriához, Jézus Krisztushoz és a szentekhez kötődő ikonok, az egyházi év állandó és változó ünnepeivel.

A dunaújvárosi csapat a versenyen elérhető 160 pontból 141-et szerzett meg magabiztos szerepléssel. Az országos döntőben egyébként tizennyolc csapat versenyzett, Győrtől az ukrán határ melletti Kölcséig érkeztek résztvevők. Az újvárosiak egyébként az összesen mintegy száz induló csapat között márciusban megnyerték a fővárosi területi versenyt, és ezzel a teljesítménnyel jutottak az országos döntőbe.

Amit nem véletlenül rendeztek Hajdúdorogon! Ott van a magyarországi görögkatolikus egyházmegye központja, ott működik, mint írtuk, az egyház gimnáziuma is, ami a verseny helyszíneként szolgált. S amelynek folyosóján diákjaink megtalálták felkészítő tanáruk, a parókus úr érettségi képét is...

A gyerekek szüleik, nagyszüleik révén kötődnek a valláshoz. Ági nagyszülei ma is Hajdúdorogon élnek, meg is látogatta őket a csapat. Jogos büszkeséggel...

Míg a hitoktatás formáival és kereteivel sok bajom van, magával a hitoktatással semmi. Miért kellene minden gyereknek végigjárnia azt a hosszú és rögös utat, mint nekem, hogy megértsem az európai művészet, erkölcs, világnézet alapjaként szolgáló Biblia főbb tanításait és szereplőit? Más kérdés, hogy ezek a főbb tanítások ma is többnyire nyom nélkül hullanak a semmibe. Ami pedig a formákat és a kereteket illeti: maga a hercegprímás mondotta, hogy jobb lenne az oktatást az egyházakra bízni. Lám, milyen az eredmény!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!