Dunaújváros

2012.11.20. 19:09

Bábaként kezdett, ma időseket segít a Szociális Munkáért-díjazott

Dunaújváros - Földesiné Szilárdi Edit bábaként az élet elején segített, most a földi lét végét teszi könnyebbé az időseknek. Szociális Munkáért-díjazott.

Körmendi Erzsébet

Az önkormányzat Szociális Munkáért  Dunaújváros-díjat adományoz a szféra kiemelkdő egyéniségeinek. Idén Földesiné Szilárdi Editet érdemesítették az elismerésre, aki Miskolcon járt bábaképzőbe, 1976-ban végzett szülésznőként. A dunaújvárosi kórház szülészetén helyezkedett el, ott dolgozott egészen 1994-ig,  utána főállású anyaként otthon nevelte négy gyermekét.

Földesiné Szilárdi Editbe szinte beleivódott a másokról való gondoskodás (Fotó: Lázár Zsolt)

- Akkor már beleszólt az életembe a család, kellemes teherként a csemeték, úgyhogy olyan munkát kellett keresnem, ahol többet lehetek velük és ami a végzettségemnek is megfelel - mondja a díjazott. Még kórházi ténykedése idején egészségügyi szakoktató diplomát szervezett, később pedig az idősek szociális ellátásából először alap, majd szakvizsgát tett. A  gyes után örömmel helyezkedett el  az Egyesített Szociális Intézménynél, mint mentálhigiénés asszisztens, később  a dunasori idősek otthona egyik újonnan alakuló osztályának vezetésével bízták meg - jelenleg is osztályvezető főnővéri feladatokat lát el.

- Azt szoktam mondani, hogy erőm teljében az élet elejét, most a végét segítem  - mosolyog Földesiné a nagy váltáson. Otthonról hozott örökség számára az idősekről gondoskodás: édesanyja kántor volt  - öt gyereket szült -, maga köré gyűjtögette az öregeket, és az anyja lábainál ülve figyelte gyermekként ahogyan kézimunkáznak, hallgatta az idősek bajait.  
-  Sokat segít a családom, a gyermekeim, a férjem, akivel harmincöt éve élünk együtt. Verseket  írok, ezeket megzenésítem és fellépek a gitárommal  a rendezvényeken - teszi hozzá Földesiné Szilárdi Edit. Majd a Szociális Munkáért-díjra áttérve hangsúlyozza: meglepődött, hiszen csak a dolgát végzi a szüleitől tanult értékek alapján. Az idősek otthonában beilleszkedést, az emberhez méltó elmúlás segítését tekinti feladatának. Nagyszerű kollégái vannak,   vezetőtársaival tökéletes az összhang, együtt kiváló közösséget alkotnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!