Dunaújváros

2015.06.21. 05:45

Közgyűlés: hevesen reagált Pintér Tamás, amikor Szabó Zsolt védelmébe vette Károlyit

Dunaújváros - Az utcanévváltoztatási döntés előtt jelentős indulatokat váltott ki Szabó Zsolt hozzászólása a közgyűlésen.

Körmendi Erzsébet

Cserna Gábor polgármester elmondta: a törvényi elő-írások miatt az önkormányzatnak át kell keresztelnie azokat az utcákat, tereket, amelyek eddig olyan személy nevét viselték, akik a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vettek. Történelemtanárként a polgármester is helyesnek tartja például, hogy Marx helyett inkább Zecher János nevét viselje tér.

A gimnázium melletti Gorkij utca Széchenyi nevét veszi fel

Szabó Zsolt nem mindenben ért egyet az érvekkel, bár az ő náci csendőrös képzavarát sem értették a közgyűlés tagjai. Viszont Károlyit is fel említette, akinek a neve szerinte maradhatna, mert egyebek mellet az új választójogi törvény is hozzá köthető, amely alapján a 21 éven felüli férfiak és 24 éven felüli nők szavazati jogot kaptak.

- Aztán meg eladta az ország kétharmadát, te szerencsétlen! - vágta rá a teremben mellette ülő Pintér Tamás. Bekiabálására a fideszes képviselők tapsoltak. A szerencsétlen jelzőért Pintér elnézést kért Szabótól. Besztercei Zsolt annyit jegyzett meg: az akadémia állásfoglalását nem tartja telejesen jónak. Tíz közterület elnevezéséről döntöttek a közgyűlésen. Egyesítik az Úttörő és Kisdobos utcákat és Kodály Zoltán lesz az új nevük. A Gorkij helyett Széchenyi István utca, a Károlyi Mihály helyett Krúdy Gyula sor, a Zalka Máté helyett Gábor Dénes utca, a Majakovszkij helyett Gyárkapu út, a Marx Károly helyett Zecher János tér, a Rózsa Ferenc helyett Rózsa udvar, a Ságvári Endre helyett Bóna István utca, a Tanács utca pedig Erkel kert lesz.

A névváltozásról a kormányablak értesíti az érintett lakókat. Ezután meg kell jelenniük a kormányablakban a személyi igazolványukkal és lakcímkártyájukkal, ahol soron kívül, várakozás nélkül, ingyenesen elkészítik az új lakcímkártyát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!