Dunaújváros

2013.10.16. 05:32

Szombattól ismét a KMI a megye képzőművészeti központja

Dunaújváros – Két év után tér vissza a KMI-be a Fejér Megyei Őszi Tárlat. Szombattól több mint kilencven alkotó munkáiból csemegézhetünk. Háttértörténetek.

Szabó Szabolcs

A Fejér Megyei Tárlat nem csak a több mint fél évszázados múltja miatt fontos esemény, hanem mert ez a legkitűnőbb találkozási lehetőség a megyében élő, alkotó, vagy ahhoz kötődő képző- és iparművészek számára – egymással, a szakmabeliekkel, és mindenek előtt a közönséggel is.

Kétévente, Dunaújvárosban és Székesfehérváron felváltva van arra mód, hogy az érdeklődők átfogó képet kapjanak a köztük élő, a vizuális kultúrát formáló alkotóközeg aktuális tevékenységéről, a művészi pályafutások alakulásáról – érzékeltette a kiállítás jelentősségét, a szervezők részéről Fehérvári Tamás, a KMI munkatársa, aki a tárlat finanszírozási hátteréről is beszélt: – Idén városunkon van a sor, ám a tárlat megrendezése komoly veszélybe került: a Fejér Megyei Önkormányzat ugyanis, szemben az elmúlt évtizedekben megszokottakkal, nem finanszírozta azt. Erre utal a kiállítás címe: Fejér Megyei Zárlat.

 


A Fejér Megyei Őszi Tárlaton több mint kilencven alkotó munkáját láthatja majd a nagyközönség. A Kortárs Művészeti Intézetben hétfő óta építik a kiállítást. Képünkön Páhi Zsolt, Fehérvári Tamás és Szoboszlai János tárlatrendezés közben (Fotó: Ónodi Zoltán)

 

Csak Dunaújváros és Székesfehérvár önkormányzatának pozitív, tárlatmentő hozzáállásának köszönhető, hogy október 19-én, szombaton 17 órától bemutatkozhat a megye több mint kilencven alkotója. Eredetileg mindkét város csak egy-egy díjat ajánlott fel, ám látva a problémákat, a díjra elkülönített összeget egy-egy szerződésmódosítással szabad felhasználásúvá tették – Dunaújváros MJV Közgyűlése ezen felül még 50 000 forint kiegészítő támogatást is megítélt a KMI-nek a rendezésre. Így nem csak díjak vannak, hanem Fejér Megyei Őszi Tárlat is lesz, amin ezek átadásra kerülnek a szakmai zsűri által arra legérdemesebbnek ítélt művészeknek – akikkel szemben persze nem lett volna tisztességes, ha az eredetileg nekik szánt összeg jelentős részét magára a kiállításra fordítja az intézet.

A Tárlat tehát csekélyke költségvetésből, valósul meg – de a Kortárs Művészeti Intézet azon igyekszik, hogy ez a látogatók számára egyáltalán ne legyen észrevehető – fogalmazott Fehérvári. A kiállítást szombaton L. Simon László országgyűlési képviselő ajánlja majd a nagyközönség figyelmébe.A Fejér Megyei Őszi Zárlat november 15-ig várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!