Dunaújváros

2014.09.18. 16:40

Támogatásra szorulnak a fiatal újvárosiak

Dunaújváros - Egy városrésznyi fiatal hagyta el településünket tavaly a KSH adatai szerint, emlékeztetett rá a PM.

Pekarek János

„Kivándorlás miatt zárva!"– ezzel a plakáttal várták a Párbeszéd Magyarországért jelöltjei a sajtót a Római városrész bejáratánál, a Váci Mihály utcai posta előtt rendezett sajtótájékoztatójukon. Mint a PM polgármesterjelöltjétől, Szabó Zsolttól megtudtuk, a felirat arra utal, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mintegy ötezer (!) fiatal munkavállaló hagyta el Dunaújvárost az elmúlt évben. Nagyjából annyian, mint amennyien a Római városrészben laknak – tehát valóban ki lehetne tenni a táblát erre a negyedre, hogy „zárva"...

Szabó Zsolt polgármester- és Gergely Ákos képviselőjelölt. Fotó: Ónodi Zoltán

De nem csak felhánytorgatta Szabó Zsolt az „unokák nélküli város" rémképét, hanem megoldási javaslatokról is beszélt. Mint mondta: nehéz ma fiatalnak lenni Dunaújvárosban – ezért támogatni kell a 18-25 év közötti korosztályt! Szerinte azokat a fiatal párokat, akik vállalják, hogy itt hozzák világra gyermeküket, harmincezer forintos önkormányzati babakötvénnyel kell segíteni. A továbbtanulóknak ösztöndíj- és tandíjkompenzációt kell kapniuk a várostól.

Emellett külön bérlakásprogramot kell beindítania a városnak. Ennek keretében növelni kell az önkormányzati lakások számát, vásárlással például, és segíteni kell a fiatalokat, hogy a mai lehetőségeknél könnyebben jussanak ilyen lakásokhoz. Mindezzel talán segíteni lehetne azon, jegyezte meg Szabó Zsolt, a PM polgármesterjelöltje, hogy tavaly mindössze kilencszáz (!) gyerek született Dunaújvárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!