Dunaújváros

2012.12.12. 18:57

Taps a volánosoknak

Dunaújváros - Három hete szervezték az első közlekedési fórumot a Béke-városrészben, a busz-összeköttetések javítása érdekében. Több pénz nem lett a szolgáltatásra, de új javaslat már született.

Pekarek János

Pontosan három héttel a témafelvető fórum után megoldási javaslattal rukkolt elő az Alba Volán dunaújvárosi igazgatósága szerdán este az Arany János Általános Iskolában összegyűlt közönség előtt.


Mint ahogy azt korábban megírtuk, a városközponttól talán legtávolabbi negyed, a Béke-városrész lakói többségükben a 13-as buszjárat visszaállítását sürgették, hogy gyorsabban bejuthassanak a központba. Ezen kívül a csatlakozásokat és a hosszú, "városnéző" körjáratokat kifogásolták.

 

Kéri Mihály többek között azt szerette volna, ha a 17-es és a 18-as buszok a Dózsa György útról bekanyarodnak a Hajnal utcáig. Ez viszont késések mellett a vasúti menetrenddel is ütközött volna (Fotó: Lázár Zsolt)

A szerda esti fórumon  ott voltak a szervező és körzetük miatt érintett városi közgyűlési képviselők: Hingyi László, Sztankovics László, Tóth Kálmán, valamint az Alba Volán dunaújvárosi üzemigazgatóságának vezetői: Erdős Sándor igazgató és Tóth Ferenc személyforgalmi vezető. Erdős Sándor azzal a javaslattal állt elő, hogy a 13-as járat visszaállítása  több forgalomszervezési okból sem tűnik célszerűnek. Ellenben egy 45-ösnek nevezett, és a mai 40-essel ellenkező irányban közlekedő, negyedórával később induló, félórás fordulóidejű viszonylattal a legtöbb felvetett probléma orvosolható lenne a rendelkezésre álló pénzből. Több járatra ugyanis: nincs költség. Ráadásul nem feledkezhetnek meg a Technikum északi részén, valamint a Castrumban működő iskolákról sem.

Az országban egyébként, jegyezte meg Erdős, kevés az olyan város, ahol minden átszállás nélkül közelíthető meg. Nagyjából egyórás vita után a közönség nagyobb része hajlott a javaslat elfogadására, azzal a kiegészítéssel, hogy jó lenne a reggeli, illetve az esti órákban tovább járatni a 45-öst, mivel a bevásárlás, illetve a különórákra járó diákok miatt ez célszerűbb lenne. A Volán vezetői elfogadhatónak tartották ezt a megoldást.A döntést a városi közgyűlés hozza majd meg, még nem tudni, pontosan mikor. Tóth Kálmán hangsúlyozta: mostani céljuk a Béke-városrész közlekedésének gyors javítása volt. A többi problémával is foglalkozni fognak - de majd később. Hingyi László, amellett, hogy kilátásba helyezte újabb közlekedési fórumok megtartását, ezt a módszert más problémák kezelésére is jónak látja. Ezért például közbiztonsági fórumot is szervezni akar. A közönség végül megtapsolta a Volán vezetőit!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!