Dunaújváros

2012.09.13. 19:08

Tárgyalások a vasműről - 329 ember munkahelye közvetlen veszélybe került

Dunaújváros - A szakszervezetisek találkoztak a foglalkoztatási államtitkárral, közben kijött egy levél 329 ember elbocsátásáról, a lőrinciek meg nem értik, hogy mi miért történik velük.

Pekarek János

Megvolt a találkozó a kormány foglalkoztatáspolitikai államtitkárával: ma délután a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetői, Mucsi Zoltán és Borbély Zoltán Budapesten találkoztak és tárgyaltak dr. Czomba Sándorral és dr. Kardkovács Kolos helyettes államtitkárral.
Ahogyan az érdekvédelmi vezetők lapunknak elmondták, a találkozó résztvevői kölcsönösen tájékoztatták egymást a kialakult helyzetről. Elhangzott: a kormány direkt módon nem segíthet a Dunaferr-nek az uniós előírások miatt, de mindent megtesz a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében, s ehhez  minden segítséget megad. A kormánytisztviselők úgy fogalmaztak - mondták el az érdekvédelmisek -, hogy nem látják a leépítések megfelelő indokait.
Ugyanakkor a szakszervezet honlapján olvasható az a levél, amelyben 329 (háromszázhuszonkilenc) ember tervezett elbocsátásáról tájékoztatják az érdekvédelmi vezetőket a Dunaferr részéről. Ezek a tervezett leépítések az irányítás, az acélmű és a meleghengermű területén várhatók. Részletek egyelőre nem ismeretesek.


Várkonyi Zsolt, az ISD Dunaferr Zrt. pr-főosztályvezetője érdeklődésünkre elmondta:  meg tudja erősíteni, hogy a munkáltató a létszámoptimalizálásról és -leépítésről szóló anyagot adott át az érdekképviseletek vezetőinek. Az ebben szereplő létszámcsökkentés része a korábban már jelzett, nyolcszáz embert érintő létszámleépítési tervnek.

Információink szerint az irányításban, acélműben és meleghengerműben  dolgozó 329, még ismeretlen beosztású  embert érintő elbocsátásokról még tárgyal a cégvezetés a szakszervezetekkel.
Ami az eddigi információk alapján  bezárásra ítélt Lőrinci Hengerművet (és annak 240 dolgozóját) illeti, az érdekvédelmi szervezetek  szerdai budapesti tüntetésen elhangzottak alapján érdekes kérdések merülnek fel.

Szabó Lajos, a Lőrinci Hengermű üzemi tanácsának elnöke ugyanis elmondta, hogy a gyárban ma is dolgoznak hétvégén, sőt, éjszaka is, ellentétben a cégvezetés állításaival. Más kérdés, hogy sajátos módon két műszak emberei járnak három műszakba: azaz minden nap nyolc órán át hiába fűtik a hengerlésre szánt alapanyagot előmelegítő kemencét. Egy műszaknyi létszámot már a 2008-as válság miatt elbocsátottak. A kemencét pedig nem lehet leállítani, mert újra-felfűtése hetvenkét órát, azaz három napot venne igénybe. Kérdés, mondta az üt-elnök, hogy ezek a körülmények vajon mennyire  befolyásolják a Lőrinci Hengermű gazdaságos üzemeltethetőségét?
Igaz, hamarosan lejár a hétvégi és éjszakai munkára vonatkozó engedélyük, amit aligha lehet megújítani - a cégvezetés az elmúlt években semmit nem tett a zajvédelem érdekében, jegyezte meg Szabó Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!