Dunaújváros

2016.09.16. 17:25

Telve tervekkel a könyvtár - Országos könyvtári hét, Lázár Ervin év és 56-os évforduló

Dunaújváros - Ősszel újra élettel teltek meg a József Attila Könyvtár termei is a nyári szünet után. Bőven kínálnak programot.

Balla Tibor

Mint azt Tóth Éva intézményvezető elmondta, az október erős kezdéssel indul, hiszen az Országos Könyvtári Napok sorozat október 4-től 9-ig minden napra kínál valamilyen programot. A Nagy Könyvtári Beavatás nevet viselő etap minden napja kapott egy saját nevet. A Zöld könyvtár elnevezést a kedd kapta, melyen játékos környezetvédelem foglalkozást kínálnak a kicsiknek, háztartási tippeket a nagyoknak. Az öko-tesztet egész héten lehet kitölteni, az eredményhirdetést vasárnap tartják. A keddi nap fő attrakciója Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta előadása X, Y, Z generációk és az olvasás címmel.

Tóth Éva intézményvezető és kollégái telve vannak tervekkel Fotó: Ady Géza

Ugyancsak októberben a forradalom 60 éves évfordulója alkalmából Sztálinváros 1956 - a kutatások tükrében címmel előadást szervez a könyvtár. Kronászt Margit, az Intercisa Múzeum történész-múzeológusa történelmi és levéltári anyagokra épülő, személyes történelmi emlékezettel kiegészített előadást tart majd, felhasználva a felhívásukra beérkezett visszaemlékezéseket is.

Van két nyertes pályázat, amit novemberben igyekeznek megvalósítani. Az egyik a Cimborák irodalmi szemináriuma. Ez három részből fog állni. Egyik a költészettel foglalkozik másik a prózával, az illusztrációval, és trió harmadik programja a drámáról szól majd. Ez lényegében kistérségi rendezvénytár lesz majd, hiszen a rácalmási és a perkátai cimborák is becsatlakoznak majd. November végén, a sorozat első részeként Molnár Krisztina Rita költő, tanár, múzeumpedagógus érkezik a költészeti foglalkozásra a József Attila Könyvtárba.

Decemberben néhány évi szünet után önkormányzati támogatással újra megrendezik a mesemondó gyermekek találkozóját. Idén Lázár Ervin meséi lesznek a középpontban. Ezzel a rendezvénnyel zárul a gyermekkönyvtárban a Lázár Ervin emlékév.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!