Dunaújváros

2014.11.24. 16:05

Tervek és vélemények

Dunaújváros - Dunaújváros Településrendezési Terveinek és Helyi Építési Szabályzatának újragondolásában kéri a főépítész a partnerek, cégek, lakók javaslatait.

Körmendi Erzsébet

Egy korszerű, a településfejlesztési koncepción alapuló településrendezési terv elkészítésén fáradoznak a szakemberek, amely a város fejlődését legalább tízéves időtávlatban harmonikusan biztosítja, és egy olyan helyi építési szabályzat megalkotása a céljuk, amely lehetővé teszi a településrendezési tervek megvalósulását, valamint a köz- és magánérdek összehangolását biztos jogi alapokra helyezi. Az előzetes javaslatokat, észrevételeket írásban várja Szabó Imre főépítész a városházán levélben, vagy email-en: [email protected].

Dunaújváros jelenlegi településszerkezeti terve, helyi építési szabályzata és a szabályozási terve már idejétmúlt - 2003-ban készült. Az eltelt tizenegy évben a város tervein jónéhány kisebb-nagyobb módosítás történt. Több fontos infrastrukturális elem, ami akkor még csak álom volt, mára megvalósult: így az M6-os autópálya, az M8-as út részeként a Pentele híd. Betelepült az ipari park. Kialakult a főiskola campusa. Felépült több áruház, elkészült a városháza C-szárnyának felújítása, megújult a Városháza tér. Jelenleg is tart a Római városrész városrehabilitációja, melynek során panel épületek és közterek is megújulnak. Római kori örökségünkkel a világörökség-várományos települések közé kerültünk. Sok tekintetben megváltozott a jogszabályi környezet is, egyre nagyobb szerepet kap a természet- és a környezetvédelem, a termőföldek védelme. Elérkezett hát az ideje, hogy felülvizsgálják a szakemberek Dunaújváros településrendezési terveit, valamint a helyi építési szabályzatát. A tervezést megelőzően, részben annak megalapozására idén elkészült Dunaújváros Integrált Településfejlesztési Stratégiája és a Településfejlesztési Koncepció. Ezeket a dokumentumokat, valamint a jelenleg hatályos Településrendezési Tervet és a Helyi Építési Szabályzatot megtekinthetik az érdeklődők a város hivatalos honlapján.

Az önkormányzat vezetői szeretnénk, ha minden érdekelt véleményt formálhatna, javaslatot tehetne. Kérik a partnerségről szóló határozat szerint a tervek véleményezésében részt vevő lakosságot, érdekképviseleti, civil, szakmai és gazdálkodó szervezeteket, egyházakat (stb.) tegyék meg előzetes észrevételeiket és javaslataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!