Dunaújváros

2013.01.16. 19:00

Tervek, remények - az épülő kórházi tömb volt a téma

Dunaújváros - Fórumon tájékoztatták az érdeklődőket a közelmúltban kezdődött kórházi beruházás részleteiről.

Szabó Szabolcs

A kórház auditóriumában az önkormányzat részéről Szendrődi Tibor városüzemeltetési és  városfejlesztési osztályvezető, a kórház részéről dr. Mészáros Lajos főigazgató és dr. Pók Tibor, a beruházás projektmenedzsere, valamint az érintett választókerület képviselője Lőrinczi Konrád vett részt a tájékoztatón.

A fórumon főként a környéken élők vettek részt, és leginkább arra voltak kíváncsiak: az építkezés közel egy éve alatt milyen nehézségekre és kényelmetlenségekre kell felkészülniük, például a környék forgalmi rendjének már életbe lépett változása miatt.

A fórum elején Mészáros Lajos főigazgató a beruházás jelentőségéről beszélt. Mint elmondta, az új tömb megépítése kulcsfontosságú lesz a kórház jövőjét illetően.

A földmunkákat már elkezdték - A jelenlegi északi szárnyhoz kapcsolódik majd az 1,6 milliárd forintból épülő új kórházi tömb (Fotó: Vohlmann György)

Korábban ugyanis voltak olyan tervek, hogy az egészségügyi ellátások-szolgáltatások központosítása miatt jelentősen csökkentették volna a városi kórház kapacitásait, azaz egy kisvárosi kórházként, szűkülő intézményként folytatta volna a munkát. Mindez amellett, hogy számtalan kényelmetlenséggel és plusz utazással járt volna a betegeknek, jelentős létszámleépítést is eredményezett volna. Az új kórházi tömb hosszú távon biztosítja, hogy nem szűkül az itt elérhető ellátások köre.

Az új tömbben helyet kap majd műtőblokk, központi sterilizáló, intenzív osztály és diagnosztikai egység is. A fórum előadói nem rejtették véka alá: a közel egy évesre tervezett beruházás némi kényelmetlenséggel is jár, ezért mind a környéken élőktől, mind a betegektől és a kórház munkavállalóitól is türelmet és megértést kértek a következő hónapokra.

- A kórház célja, hogy mindenről pontosan is időben tájékoztassák a városlakókat és az érdeklődőket. Az építkezés során felmerülő problémákat pedig megpróbálják minél hamarabb orvosolni - hangsúlyozta dr. Pók Tibor, az építkezés projektmenedzsere.

Szendrődi Tibor elmondta: a teherforgalom a Vasmű úton és Kossuth utcán át, a kórházi tömböt megkerülve érkezik a Korányi Sándor utcába. A kivitelező az érintett lakóingatlanoknál állapotfelmérést végez. Ehhez kapcsolódóan a jelenlévő közös képviselő kérte, lehessen jelen az eseményen, mivel adatai szerint a Korányi utcában nyolc lépcsőház süllyed. Szóba került a parkolás kérdése is.

Stílusában a régi "sárga" épületekhez illeszkedik majd, és sárgás borítása lesz az új épületrésznek is (Fotó: Vohlmann György)

Lőrinczi Konrád elmondta, a belváros-rehabilitáció során közel hatvan új parkoló létesül a környéken, de azon lesznek, hogy további parkolókat alakítsanak ki. Kiderült, az önkormányzatnál már azon is dolgoznak, hogy a személyforgalom megkönnyítésének érdekében  megnyissák a régóta lezárt Korányi utcai átjárót.

Egy rácalmási vállalkozó arra kereste a választ, hogy  helyi és környékbeli kisvállalkozások, miként kapcsolódhatnának a munkába. Mészáros Lajos  elmondta, a kivitelező kiválasztásánál alapkövetelmény volt, hogy minél több helyi vállalkozást vonjon be az építkezésbe, ennek érdekében tovább egyeztetnek a megbízott céggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!