Dunaújváros

2012.09.12. 04:43

Tiltakozás, segítségkérés: vasműsök mennek az orosz nagykövetség elé

Dunaújváros – Szerda délután a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntetnek a vasműsök a tervezett gyárbezárás és elbocsátások ellen. De az érdekvédők levelet is írtak országgyűlési képviselőknek.

Pekarek János

A Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetsége levélben kereste meg a térség, azaz Dunaújváros, Székesfehérvár, Fejér és Tolna megye tizenöt országgyűlési képviselőjét, hogy tájékoztassák őket a vasműben tervezett üzembezárásról és létszámcsökkentésről. Egyben a segítségüket is kérik a helyzet törvényes megoldásához.

A levél lényege: "Tisztelt Országgyűlési Képviselőnk! Jelen pillanatban fel sem tudjuk reálisan mérni, hogy a gyárbezárás és a továbbiakban várható létszámcsökkentés, kiszervezés milyen nagyságú munkanélküliséget, a beszállítói, szolgáltatói körben milyen feladatkiesést és egyéb problémákat generál Dunaújvárosban és vonzáskörzetében, melyben az Ön választókörzetéhez tartozó települések is találhatók. A Dunaújvárosban tervezett átalakítások nemcsak a környékbeli településeknek okoznak gondot, hanem országos szinten is jelentkezhet a negatív gazdasági hatás. Gondoljon arra, hogy a dunaferres változások mekkora feladat- illetve bevételkiesést jelenthetnek a MÁV teherszállító üzletágának, a hajózásnak, a dolomitbányáknak, a fuvarozó vállalkozásoknak. Negatív hatásként fognak jelentkezni az elmaradó adó- és járulékbevételek, valamint a hirtelen megnövekedett számú munkanélküliek ellátása. A munkájukat elvesztett emberek vásárlóereje megszűnik, amely tovább fokozza a térségben a gazdaság hanyatlását. A 2013-as évet illetően tudjuk, hogy az orosz főrészvényes kérésére egy idő óta már vizsgálják a folyékony fázis –nagyolvasztómű, acélmű – leállítását, amely megvalósítása esetén további kb. háromezer munkavállaló munkavégzésének azonnali megszűnését jelentheti. Tisztelettel kérjük Önt, hogy egyéb elfoglaltságai mellett fokozott figyelmet fordítson a térséget érintő rendkívül komoly egzisztenciális és foglalkoztatási problémára! Ezek nem csak egyéni tragédiák... Kérjük, fogjanak össze és nyújtsanak támogatást a térség gazdaságának, lakosságának! Kezdeményezzék, hogy minél több munkahely létrehozása történjen meg a térségben! Védjük meg a munkahelyeket!"

A szeptember 10-én keltezett levelet Mucsi Zoltán, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke írta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!