Dunaújváros

2014.03.07. 07:10

Tizennégy jelölt lesz a szavazólapon

Dunaújváros – Egyebek mellett a még nem regisztrált jelöltek nyilvántartásba vételéről döntött a választási bizottság.

Körmendi Erzsébet

Jócskán apadt azoknak a képviselőjelölteknek a száma, akik nálunk, a 4-es számú választókerületben indulhatnak az április hatodikára kitűzött országgyűlési választásokon. Hétfőn még huszonhárom név volt az urnában, amikor kisorsolták, milyen sorrendben kerülnek fel a jelöltek a szavazólapra. De már akkor tudni lehetett, hogy ez nem végleges, hiszen idő hiányában tizennégy esetben még nem ellenőrizte a választási iroda a leadott aláírásgyűjtő íveket. Nos, csütörtökön kiderült, a tizennégyből csak öt érvényes, a másik kilenc képviselőjelöltet el kellett utasítani, mert rossz személyi szám, többszörös ajánlás, vagy hibás lakcím miatt az általuk, a jelölőszervezetük által összegyűjtött aláírások száma nem érte el az ötszáz darabot.

A dr. Bakos Károly elnökletével ülésező választási bizottság tagjainak három nagy feladatuk volt tegnap. Dönteniük kellett nyilvántartásba vételről, elutasításról, valamint bírságolásról. Regisztrálták a már korábban nyilvántartásba vett kilenc képviselőjelölt mellé Szántó Gábort, a Nemzeti Érdekért Párt jelöltjét, Szarvas Dénest, aki az Új Magyarország Párt színeiben indul, Filus Györgyit, a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt jelöltjét, Szalai Balázst, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt jelöltjét, valamint Subecz Tamást az Együtt 2014 Párt indulóját.

Dolgozik a bizottság. Jobbról dr. Bakos Károly, dr. Hanák Tamás, Balázs Ildikó, dr. Móricz Zoltán (Fotó: Ónodi Zoltán)

 

A bizottság tagjai átnézték a rendelkezésre álló adatokat, valamint az aláíróíveket is a döntés előtt. Hasonlóan aprólékos gonddal, vagy talán még jobban ellenőrizték azoknak a dossziéját, akiknek nem sikerült összegyűjteniük az érvényes aláírásokat. Kilenc ilyen köteg volt, és az egyik jelöltaspiráns mindössze néggyel maradt el az alsó limittől. Dr. Molnár Attila, a választási iroda vezető jogi helyettese arról is tájékoztatta a bizottság tagjait, hogy telefonon értesítettek mindenkit az ellenőrzés eredményéről, utána négy jelölt bent járt náluk, átnézte a dokumentációt, az adatokat, és megfelelőnek találta az iroda munkáját.

A választási bizottság ülésén megtudtuk azt is, hogy a nyilvántartásba vétel, az elutasítás, valamint az utána meghozott bírságokkal kapcsolatos döntés ellen március 9-én, vasárnap délután négy óráig nyújthatnak be fellebbezést a választási irodára. A fellebbezést a Nemzeti Választási Iroda bírálja el, a helyieknek annyi teendőjük van vele, hogy a benyújtás napján azt azonnal fel kell juttatniuk Budapestre.

A csütörtöki maratoni, közel háromórás ülés végén a választási bizottság tagjainak még arra is volt energiájuk, hogy alaposan átnézzék a jogszabályokat, hátha találnak valami kibúvót a sorok között, és mégsem kell adók módjára behajtható bírságot kiszabniuk azokra, akik nem vitték vissza az általuk elvitt összes aláírásgyűjtő ívet a választási irodára hétfőn 16 óráit. Nyolc ilyen ajánlószervezet van. Bakos Károly elnök azonban elmondta: a törvény egyértelmű, nincs mérlegelési joguk. A legkisebb kiszabott büntetésük így 50 ezer 750 forint volt, a legnagyobb meghaladta a 12,5 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!