Dunaújváros

2016.02.07. 18:51

Tovább nőnek a bérek

Dunaújváros – Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő a béremelésekről is beszélt azon a sajtótájékoztatón csütörtökön, amelyen a magyar reformokról volt szó.

Körmendi Erzsébet

A térség parlamenti képviselője az adócsökkentés, az otthonteremtés, a bürokráciacsökkentés mellett szólt arról is, hogy kedvezően alakul a közszférában dolgozók jövedelme: nőnek a fizetések. Bruttó 111 ezer forintra nő a minimálbér, a garantált bérminimum összege pedig bruttó 129 ezer forintra emelkedik. Mindez a jelenlegi inflációt és az szja-csökkentést is figyelembe véve 5,6 százalékos reálbér-emelkedést jelent a minimálbért keresők esetében.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő tájékoztatott Fotó: Ady Géza

A közszférában is nőnek a fizetések. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére a 2015 nyarán történt 30 százalékos béremelést követően január 1-től további 5 százalékkal nő. A felsőoktatásban oktatók bére 15 százalékkal emelkedik, és folytatódik a pedagógusok béremelési programja is. Kiemelt figyelmet kapnak az egészségügyben dolgozók is: januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek. A szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a háziorvosok tavaly havi 130 ezer forinttal növelt támogatása pedig idén is megmarad. Továbbá: megkezdődik az új közszolgálati életpályamodell bevezetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!