Dunaújváros

2014.11.04. 17:16

Uraim és vaskohászok – hagyományőrzés

Dunaújváros – Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület három neves képviselője tartott előadást a főiskolán.

Szabó Szabolcs

Honnan ered, és pontosan milyen jelentéstartalommal bír az újvárosi köznyelve is beépült „Uraim és vaskohászok” hangzatos köszöntés? Hány fénylő szalamandert látott előbukkanni a földből egykoron a fiatal selmeci pásztorgyerek? Miért is zárják be jövőre Márkushegyi Bányaüzemet, az ország egyetlen mélyművelésű bányáját? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphattak választ azok főiskolai hallgatók – sokuk a balekoktatás keretében –, akik kedden kora délután meghallgatták az OMBKE (Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület) neves tagjainak – Bakó Károly, Katkó Károly, Lengyel Károly – előadásait. A szakma- és hagyománytörténeti előadások mellett szó esett arról is, hogy az OMBKE miként segítette egykoron, és támogatja ma a pályakezdő fiatalok tanulmányait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!