Dunaújváros

2016.04.19. 18:30

A kerékpárutak bővítésére, felújítására, illetve biztonságosabbá tételére várni kell

Dunaújváros – Alig több, mint egy esztendeje alakult meg a Dunaújvárosi Kerékpárosok Egyesülete a helyi kerékpárosok érdekeinek képviseletére.

Balla Tibor

Utánanéztünk, mi változott azóta. Horváth Tamás, az egyesület egyik alapítója kérdések sorával indított: Próbáltál már kerékpárral kimozdulni a városból? Netán a hídon át, Dunavecse irányába? Nagyvenyimre, Mezőfalvára, ahova még murvás út sem vezet, ahol saját tempódban haladhatnál? Rácalmás irányában viszont van egy félig leaszfaltozott úttest, ha épp nem jön szembe egy autós, még használható is a célra. Tényleg elég lenne ennyi, 2016-ban Dunaújvárosban?! Sajnos a kerékpárutak bővítésére, felújítására, illetve biztonságosabbá tételére várni kell. Nem változott semmi – állítja a kerékpáros érdekképviseleti egyesület alapítója.

A polgármesteri hivatal városüzemeltetési és beruházási osztályának tájékoztatása szerint Dunaújváros kerékpárút-hálózata jelenleg 11,5 kilométer hosszú. A meglévő, rossz állapotú kerékpárutak felújítására az elmúlt évben is 30 millió forintot költött az önkormányzat, és az idén is 30 millió forint áll rendelkezésükre a kerékpárutak felújítására. Új kerékpárutak kiépítését pályázati forrásból kívánják finanszírozni, amelyre várhatóan a 2020-ig tartó pályázati időszakban lesz lehetőségük.

Több helyen is előfordul, hogy a kerékpárút hirtelen véget ér (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Az újonnan épülő kerékpárutak nyomvonalának kijelölése esetén elsősorban a pályázati felhívások előírásai az irányadók. Előnyt élvez a már meglévő kerékpárutak összekötése és a nagy forgalmat lebonyolító szakaszokon történő kerékpárút kiépítése. De tájékoztatásuk szerint a hivatalhoz beérkező igényeket, bejelentéseket is figyelembe veszik a kijelölés során. Az iroda közlése szerint hosszú távú céljaik között szerepel az egész várost átölelő kerékpárút-hálózat kiépítése, amely során a város közintézményei megközelíthetők lennének kerékpáron, ezzel is alternatívát kínálva a jelenleg csak gépkocsival közlekedő lakók részére. Erre a célra pályázati források, illetve önerő mozgósítható.

Arra a kérdésre, hogy milyen szakmai és civil csoportokat vonnak be a tervezésbe azt a választ kaptuk, hogy: egyelőre szakmai alapon történik az előkészítés. A fenntartható városi közlekedésfejlesztés felhívás részeként jelenleg mobilitási terv készül, amelynek keretén belül a közeljövőben lakóssági kikérdezéses felmérés keretén belül lehetőség lesz a civil vélemények tervekben szerepeltetésére még az idén.

A rendőrség folyamatosan jelzi a városüzemeltetőknek a felmerülő közlekedéssel kapcsolatos problémákat, számos esetben kikérik a véleményüket, vagy adatokat, információkat kérnek tőlük, amit az előkészítés során felhasználhatnak. A környező települések közül a kerékpárutak fonódása érdekében Kisapostaggal, Nagyvenyimmel és Rácalmással is egyeztetnek a város vezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!