Dunaújváros

2014.11.18. 19:25

Úton az okos döntéshez - Pályaválasztási kiállítás Dunaújvárosban

Dunaújváros - Válassz okosan! címmel tartottak pályaválasztási kiállítást a Dunaferr Sportcsarnokban. Teljes, jól megjelenített helyi kínálat, talán a szokásosnál kevesebb érdeklődő.

Kőhalmi Kálmán

Az eseményt dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy a kormányhivatal mind fontosabb feladatának tartja a számára alapfeladatként meghatározott közjogi, hivatali teendők mellett a közösségszervező tevékenységet. Ennek egyik fontos eleme a fiatalok pályaválasztásának elősegítése, elegendő ismeret biztosítása ezen életre kiható döntés meghozatalához. A feladatnak kiemelt eseményeit képezik a közelmúltban Székesfehérváron, tegnap Dunaújvárosban megtartott kiállítások.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal foglalkoztatási főigazgató-helyettese, Bálint István beszédében felidézte, húsz éve tartották az első ilyen jellegű rendezvényt (a megyében sorozatban a tizenötödik volt ilyen formában a pályaválasztási kiállítás), a húsz év igazolta életképességét, szükség van rá. Idén nyolcvan helyszínen mintegy százötvenezer pályaválasztó fiatal látogatására számítanak. Felhívta arra is a figyelmét a pályadöntés előtt állóknak: nem elég jól választani, kitartás is szükséges, meg kell mindent tenni a siker érdekében.

A város önkormányzata nevében Sztankovics László, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnöke köszöntötte a rendezvényt, kiemelve annak széles kínálatát, amely segíti a diákokat és szüleiket a megfelelő középiskola kiválasztásában.

A tavalyihoz képest kissé átalakított helyszínt ki kedvezőbbnek gondolta, ki jobbnak találta, hogy tavaly a központban volt a színpad. Tény, hogy kissé átláthatatlanabb volt a kiállítás, ez azonban általában tudatos törekvés a kiállításszervezőktől: izgalmasabb, több úton bejárható, így az érdeklődők számára be is járandó a kínálat.

A fegyverek, egyéb rendvédelmi eszközök sokakat érdekeltek

A középiskolák, alapítványi iskolák és a különböző rendvédelmi szervezetek standjai, a pályaválasztást segítő szervezetek, így a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara kiállítóhelyei a kilencórás megnyitót követően nagy számban fogadták az érdeklődő általános iskolások csoportjait. Azonban két órával később erősen lecsökkent a roham , melyben ráadásul a középiskolások idén alig képviseltették magukat. Ennek a rendőrség, a büntetésvégrehajtás, honvédség kiállítói nem örültek, bár a standjaikon folyamatos volt az érdeklődés a fegyverek, gumibotok, egyéni védőeszközök iránt, azonban számukra az igazi célközönséget a középiskolát végzettek jelentenék. A pályaorientációval foglalkozó szervezetek pedig szolgáltatásaikkal nem csak az általános iskola utáni iskolaválasztást tudnák segíteni, az idősebb korosztályokat is.

A kiállítás fontos szerepe volna az is, hogy a szülőket (érintett gyermekükkel együtt) tájékoztassa a szóba jöhető lehetőségekről. A délután folyamán lehetett várni családok megjelenésére, azonban csak fájdalmasan kevesen vették igénybe a pályaválasztási kiállítást ilyen célokra. Pedig a kiállítók sokat dolgoztak standjaikon, a legszebb kiállítóhely (hagyományosan meghirdetett) díját idén a Hild iskola kapta meg.

A tizenötödik dunaújvárosi pályaválasztási kiállítás a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szervezésében jött létre. Mikor az első pályaválasztási kiállításokat szervezték, meglehetősen elhanyagolt terület volt a pályaválasztás segítése. Ma több törvény is meghatározza e terület szereplőit, a pályaorientáció fontosságát hangsúlyozva. A kiesett idő után azonban új módszerek, együttműködések alakulnak, ígéretesen.

Fehérné Keserű Katalin Fotó: Ó. Z.

- Dunaföldvári intézményként tavaly vettünk részt először a dunaújvárosi pályaválasztási kiállításon. A demográfiai adatok miatt is a középiskoláknak minden fórumot ki kell használniuk, hogy bemutatkozhassanak a reménybeli diákoknak - felelte a DH kérdésére Fehérné Keserű Katalin, a dunaföldvári Magyar László Gimnázium pedagógusa, aki hozzátette:

- Mi egy olyan családias intézményt ajánlunk a tanulók és a szülők figyelmébe, ahol minden diákkal egyénileg is foglalkozunk, emellett kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra is. Szakiskolai és speciális szakiskolai képzéseinkkel pedig további számos oktatási képzési lehetőséget tudtunk biztosítani diákjainknak.

Marczi Norbert Fotó: Ó. Z.

Látványos bemutatókkal várták a tanulókat és az érdeklődőket a Magyar Honvédség standjánál is. A fiatalok közül sokan megállnak, érdeklődnek, leginkább a magunkkal hozott fegyverek keltik fel a figyelmet. Mindez jó alkalom számunkra, hogy egy pár mondatban bemutassuk a Magyar Honvédséget, és mindazt amit a magyar honvédelem kínálni tud a fiataloknak. Bár sokak előt talán még nem ismert, de a honvédség is számos lehetőséget biztosít képzésre, tanulásra, fejlődésre. - A honvédségnél hivatástudatra, jó állóképességre és terhelhetőségre van leginkább szükség, tehát, akik számára mindez szimpatikus bátran kereshet minket - fogalmazott Marczi Norbert főtörzsőrmester.

 

Szabó Sándor Fotó: Ó. Z.

Fontosak az ilyen átfogó bemutatók, hiszen itt teljes képet kaphatnak a diákok, pedagógusok és a szülők a szűkebb térség oktatási lehetőségeiről. A Rudas középiskola teljes képzési kínálata bemutatkozott ma itt. A diákok körében a legnépszerűbb a közgazdaság ágazatai képzésünk, de örömmel tapasztaljuk, hogy sokan érdeklődnek az ügyvitel, a sport, és az informatikai ágazati képzések iránt is mondta el lapunknak a Rudas standjánál Szabó Sándor pedagógus, aki diákélet fontosságáról is beszélt.

- Döntő érve lehet az iskolaválasztásnál, hogy az adott intézményben milyen a közösségi élet, milyen pluszt tudni kínálni a fiataloknak az iskola. Bízunk benne, hogy a Rudas e területen is versenyképes.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!