Dunaújváros

2016.11.07. 20:25

Valahogy ösztönszerűen jött - Az egyik legfiatalabb MIAZÁBRA? - Lapunk különdíjasa Kurucz Zsófia

Dunaújváros - Jelenleg is szemlézhető a helyi művésztársadalom bő termését bemutató tárlat, a MIAZÁBRA a Kortárs Művészeti Intézetben. Lapunk, a Dunaújvárosi Hírlap különdíját, amely a zsűri döntésének értelmében a legtehetségesebb fiatal alkotót illette, Kurucz Zsófia vehette át. Mi pedig őt kérdeztük.

Szabó Szabolcs

Első alkalommal mutatkozott be a dunaújvárosi őszi tárlaton (MIAZÁBRA?), és a szakmai zsűri máris őt választotta a legígéretesebb fiatal művésznek - Kurucz Zsófia mégis kiállítás-szervező lesz

- A legtöbb kislány híres színésznő vagy popdíva szeretne lenni. Miben voltál még tehetséges, és miért éppen a képzőművészetben láttad meg az utad?

- A színjátszás engem is érdekelt. De hiába tetszik a színpadi lét, sem elég önbizalmam, sem elég bátorságom nincs hozzá. A kézilabdában meg a kosárlabdázásban sem voltam rossz. Viszont a rajzzal foglalkozom a legrégebben. Valahogy ösztönszerűen jött és mivel egész tűrhetően csináltam, fel sem merült, hogy más pályát válasszak.

Kurucz Zsófiát az alkotás mellett az elméleti háttér is érdekli. Jelenleg már a kurátori pályára készül a fiatal képzőművész.
A Dunaújvárosi Hírlapkülöndíját Várkonyi Zsolt lapigazgató-főszerkesztő adta át Kurucz Zsófiának

- A Pécsi Művészeti Szakközépiskolába grafika szakra jelentkeztél elsődlegesen, mégis textilművesként végeztél idén nyáron. Hasznos volt ez az iparművészeti kitérő, vagy inkább sok elvesztegetett időt jelentett?

- Hasznos volt, mert sokféle anyaggal, sokféle technikával tanultam meg dolgozni - az őszi tárlaton is egy hímzett textilkönyvem van kiállítva egy festményem mellett. Másrészt, mivel inkább a grafika és ezer más dolog érdekelt, nagy kihívás volt végigcsinálni azt az öt évet. De egyáltalán nem bántam meg, hogy ott kötöttem ki.

- Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem elsőéves hallgatója vagy képzőművészet-elmélet szakon. Furcsa módon akkor indult el a képzőművész-pályafutásod, amikor már elhatároztad, hogy inkább az elméleti oldallal szeretnél foglalkozni. Mi ennek az ellentmondásnak az oka?

- Ez számomra is furcsa. Talán azért alakult így, mert lazábban kezdtem kezelni az alkotótevékenységet, és nem kellett már semmilyen tanár vagy bárki más elvárásainak megfelelnem.

- Mi a következő terved képzőművészként és mi kurátorként?

- A Dunaújvárosi Hírlap által felajánlott díj mellett kaptam egy nagyon megtisztelő felkérést a Kortárs Művészeti Intézettől egy egyéni kiállításra. Ez jövő márciusban lesz a Pincegalériában. Másrészt szeretnék az ÚJPART Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének tagja lenni - nem mint művész, hanem mint teoretikus. Több mint harminc, nagyon érdekes alkotót tömörít ez a szervezet, akiknek annyira más és más a képi világuk, hogy nagyon izgalmas feladatot jelentene közös kiállításokat rendezni nekik. Ebben is bizakodom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!