Dunaújváros

2014.07.28. 17:45

Vége van a nyári betakarítási időnek

Dunaújváros - Vége a nyári betakarítási szezonnak, raktárakban a búza. Most a kukorica következik, ami jó termést ígér.

Pekarek János

– Azzal az örömhírrel kezdhetem a beszámolót, különösen a hétfői záporokat látva, hogy már pénteken éjfélkor (nem tévedés: éjfélkor!) bejött a földekről az utolsó kombájn is, mivel befejeztük a búza aratását! – mondta lapunknak Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetője.

Két nap alatt hat kombájn százötven hektárnyi búzát vágott le, tette hozzá Márkli, megjegyezve, hogy ez nem csak gyors, hanem nagyon jó munka is volt, amit még a szerencse is segített, mivel nem jött közbe műszaki hiba. A hat kombájnból kettő a Pentele Zrt-é, a másik négyet úgy bérelték erre a hétvégére.

Ezen a nyáron utoljára láthattunk ilyen jelenetet a földeken. Fotó: Ady Géza

A búzát természetesen még csak a raktárakban helyezték el, nincs megtisztítva. Az eddigi számítások szerint a termésátlag 5,4 tonna lett hektáronként – ami Márkli szerint az idei időjárást is beleszámítva, elfogadható átlagnak minősül.

A búza learatásával véget ért az idei nyári betakarítás időszak.

A következő kampány a kukoricáé lesz, amely a mezőgazdász szerint (eddig...) nagyon szép képet mutat. A nyári esők kedveztek a növénynek, jó volt a megtermékenyülése is. Minden arra mutat a szakember szerint, hogy ha nem jön közbe valamilyen időjárási kataklizma, például egy mindent elverő jégeső, akkor a kukorica igen szép termést hoz.

Különösen, ha a tavalyi nyárhoz viszonyítjuk az idei állapotokat. Márkli János úgy emlékszik, hogy 2013 júliusában a kukorica levelei több mint a szár feléig felszáradtak már – míg idén minden levél zöld. Ráadásul nem jelentkeztek rovarkártevők sem.

A jó termés ígéretével együtt jár azonban az a rossz hír, mondta Márkli, hogy a kukorica tonnánkénti ára már negyvenezer forint alatt van. Ez a tavalyi árnál tonnánként tizenötezer, húszezer forinttal kevesebb.

– Nagyon jó termésátlagnak kell teremnie ahhoz, hogy rentábilis legyen a kukorica! – jegyezte meg Márkli János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!