Dunaújváros

2013.04.29. 05:39

Veszteségkiegyenlítés

Veszteségkiegyenlítés címén alaposan a zsebébe kell nyúlni az önkormányzatnak, ha tartani kívánja a Volán társasággal tavaly megkötött szerződését. Idén eddig több mint százmilliót fizetett ki Dunaújváros.

Szabó Szabolcs

Az idei évben a város önkormányzata már több mint 105 millió forintot fizetett ki az Alba Volán Zrt.-nek – derült ki abból az előterjesztésből, amelyet a múlt héten csütörtökön tárgyalt a városi közgyűlés. A több mint százmilliós összeg két nagy tételből tevődik össze.

Egy, a tavalyi évben kötött megállapodás szerint, amely rendezte a Volán társaság felé fennálló 2006 és 2012 közötti veszteségkiegyenlítést, az önkormányzat 58 millió forintot volt köteles fizetni a társaságnak. Ehhez jött még a városi tömegközlekedés érdekében biztosított önkormányzati rész január és február hónapra lebontott részlete, amely összesen 48 millió forintot tett ki.

Az idei évi költségvetés tervezése során az Alba Volán Zrt. veszteségkiegyenlítésére 240 millió forintot számoltak, ám mint a fentiekből kiderül, a tervezett összeg kevésnek bizonyulhat. Ezért az önkormányzat, a múlt héten csütörtökön született döntésével 149 millió forintot tartalékba helyezett a veszteségkiegyenlítés finanszírozására.

A képviselők részéről felmerült, hogy az önkormányzat (is) vizsgálja át a Volán által benyújtott veszteségpótlási igény pontos adatait. Ennek felülvizsgálatára az önkormányzat három független könyvvizsgálótól kért árajánlatot, amely május végéig érkezhet meg a hivatalba. Hol hangos, hol balesetveszélyes...

A csütörtöki közgyűlésen több, a helyi buszközlekedéshez kapcsolódó kérdést is megvitattak a képviselők. Hingyi László és Cserna Gábor említette, hogy minél előbb megoldást kell keresni a városi temetők felé tartó járatok kérdésében. Ugyanis a Temető utcából több panasz is érkezett, hogy zavarja a lakókat a buszforgalom.

Tóth Kálmán képviselő, a 20-as jelzésű busz végállomásánál található buszforduló helyzetét említette. A körzet képviselője szerint a közelmúltban egy halálos és több súlyos baleset is történt, amelyek miatt sürgősen át kell alakítani az említett buszfordulót, hogy azt balesetmentesen lehessen használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!