Dunaújváros

2016.09.19. 18:45

Villámdelejes forgonnyal menn - Előadások és bemutatók az elektromobilitás jegyében

Dunaújváros - Az Európai Mobilitás Hét rendezvényeihez csatlakozva E-mobilitási Napot tartottak hétfőn a Dunaújvárosi Egyetemen.

Balla Tibor

Csatlakozva az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felhívásához Dunaújváros Polgármesteri Hivatalának Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya az idén is megrendezi az Európai Mobilitási Hetet. Ennek indító rendezvényeként tartottak E-mobilitási Napot a Dunaújvárosi Egyetem új épületének nagyelőadójában, és annak közvetlen környezetében, első sorban a jövő nemzedékét célbavéve.

Weibel Krisztián is kipróbálta az elektromos közlekedést Fotó: Zsedrovits Enikő

Bár az Európai Mobilitás Hét rendezvénysorozata lényegében pénteken elstartolt a Tiszta utcák, tiszta terek elnevezésű, egy héten át tartó takarítási akcióval, valódi, látványos nyitányként a Dunaújvárosi Egyetem tegnapi rendezvényét tekinthetjük.

Dr. Palotás Béla tudományos és kutatási rektorhelyettes és Petrovickijné dr. Angerer Ildikó, környezetvédelmi főtanácsos köszöntőjével vette kezdetét az E-mobilitási Nap a Dunaújvárosi Egyetemen elnevezésű rendezvény, amely az e-mobilitás fontosságára kívánta felhívni a figyelmet a leginkább érintett korosztály, a közép és általános iskolások számára. Mert, mint az előadások egyikéből kiderült, az ő életükben már hangsúlyosan előtérbe kerül, a gyermekeikében pedig már komoly gondot okozhat a fosszilis energiahordozó készletek fogyatkozása.

Gerendás Szabolcs, a Dunaújvárosi Egyetem innovációs szakértője bemutatta a Toxozers 7.0 működését

Az egyetem nagyelőadójában négy, egymást követő félórás előadást tartottak az e-mobilitás témakörében. Dr. Bajor Péter az áram útját magyarázta el az erőműtől a villamos autóig, dr. Szabó Attila Villamos árammal 4 keréken címmel az elektromos autózás történeti fejlődését követte végig, dr. Kiss Endre a megújuló energiák és a fosszilis energiák összefüggéseit taglalta a mobilitás vonatkozásában, míg dr. Kővári Attila egy kicsit a jövőbe tekintett be, az elektromobilitás jövőjébe.

Dr. Szabó Attila: Villamos árammal 4 keréken című előadása közben

A fiatalok olyan döbbenetes tényeket is megtudhattak, mint hogy a legeslegelső elektromos járműnek tekinthető valamit Jedlik Ányos jegyzi, aki miután feltalálta, elkészítette az egyenáramú villanymotort, azt egy kis kocsira szerelte, és elnevezte villámdelejes forgonynak. Döbbenetes, hogy a legelső, közlekedésre alkalmas elektromos autó 1881-ben készült, és az első kerékagyba épített elektromotoros autóját Ferdinand Porsche 1898-ban építette, majd nem sokkal később megalkotta az első hybridet is.

A diákokat persze sokkal jobban érdekelték a kiállított, ráadásul többségében kipróbálható eszközök. Megcsodálták a kiállított elektromos autót és crossmotort. Az előadások szünetében sorban álltak, hogy felpattanhassanak az Airwheel S sorozatú kétkerekű elektromos eszközére, vagy a hordozható, embert próbáló Q sorozatra.

 

Kedden és szerdán is Hivatali zöld nap iskolák részére címmel bemutatókkal, előadásokkal várják a helyi diákokat a Polgármesteri Hivatalban, ahol az érdeklődők betekinthetnek a szakemberek napi környezetvédelmi munkájába. Kedd délelőtt tíz órától Dunaújváros főépítésze Szabó Imre egy különleges városnéző túrára csábítja az érdeklődőket, aki a város nevezetes épületeit ismerhetik meg a főépítész bemutatásában. A túra a Városháza térről indul majd.

Szeptember 22-én, az Autómentes Napon díjmentesen lesz használható a helyi tömegközlekedés. A hagyományoknak megfelelően ismét a Vasvári iskola előtt, valamint a Petőfi Ligetben rajzversennyel, ügyességi vetélkedőkkel, kerékpáros bemutatókkal várják a diákokat és az érdeklődőket a szervezők. A programsorozat 9 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!