Dunaújváros

2015.04.17. 13:09

Vízvezetékcserére várnak az Öreghegyi utcában lakók

Dunaújváros - Az Öreghegyi utcában lakók már több mint egy éve arra várnak, hogy a DVCSH kicserélje (végre) a vízvezetéket az utcájukban. A városvezetők is sürgetik!

Körmendi Erzsébet

Az Öreghegyi utca elején a Pincesor aljában találkoztunk Hingyi László önkormányzati képviselővel, Debreczeni Tamással, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési és fejlesztési igazgatóságának vezetőjével, valamint az ott lakó Vász Györggyel, hogy bejárjuk a területet, egyértelműek legyenek a problémák. Vász György magyarázta a helyzetet: az önkormányzat már két éve megrendelte a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft.-től az Öreghegyi utca vízvezetékének cseréjét, a csöveket tavaly januárban (majdnem másfél éve) odavitték, de februárban eltört a Pincesor nyomócsöve (másodszor), és oda felhasználták az öreghegyieknek szánt csövet. Májusban kimentek a szakemberek, bejelölték az úttesten a vezetékcsere helyét, mondták: két héten belül kezdik a munkát.... Vász György azóta is várja őket de nem történt semmi.

Vász György mutatja Hingyi László önkormányzati képviselőnek, hogy a családi háza kertjébe zúdult be a víz az úttestről a legutóbbi csőtöréskor  Fotó: Ady Géza

Az Öreghegyi utcában lakóknak nagyon fontos ez a közműcsere. Panaszosunknak úszott az egész udvara a legutóbbi csőtöréskor, és jócskán megdőlt a kerítését tartó támfal is az ingoványossá vált talajban. Nem szeretné, ha ez újra előfordulna! Pedig a talajmozgások miatt bármikor megadhatja magát az elöregedett, korhadt vezeték.

- Az önkormányzat szeretné helyreállíttatni az utat, ami jelen állapotában járhatatlan. A szemétszállító jármű, a hókotró, a tűzoltó autó végig sem tud menni rajta. De addig nem tudunk utat építeni, amíg a szolgáltató ki nem cseréli az úttest alatt futó vízvezetéket - mondta Hingyi László.

- Az Öreghegyi úti vízvezetékcsere szerepelt a DVCSH ütemezett feladatai között már tavaly óta folyamatosan. Többször felhívtuk a a kft. vezetőinek figyelmét a munkák elmaradtára, felszólítottuk, hogy végezzék el a munkát, de eddig nem léptek. Pedig jó lenne, ha a DVCSH elvégezné a vízvezetékcserét minél előbb, mert a felázott, kigödrösödött, rossz minőségű úttest miatt az egyéb üzemeltetői feladatokat sem tudjuk ellátni megfelelő módon - tette hozzá Debreczeni Tamás osztályvezető.

Vász György házánál a kerítés alapja is megdőlt, befelé mert teljesen átázott a talaj Fotó: Ady Géza

Magyarázatot kértünk a DVCSH-tól arra, miért nem végezték el az Öreghegyi utcában a munkát eddig. A cégtől kapott hivatalos válaszból megtudtuk, hogy az ottani ivóvízvezeték cseréje valóban szerepel a kft. felújítási tervében. Többször beütemezték már tavaly és idén is, ám az élet, vagyis a közben bekövetkezett csőtörések mindig felülírták az elhatározásaikat. Most éppen a Római körút hálózati karbantartásán kénytelenek dolgozni, a következő nagy feladat pedig a piacnál lesz, ahol a megrongálódott 600-as vezetéket kell haladéktalanul kiváltani. Hozzátéve azt is: télen az időjárás nehezítette a talajmunkákat. Nem a szándékon, hanem a sors kezén múlott, hogy még nem jutottak el az Öreghegyi utcába. De a hibaelhárítás elsőbbséget élvez minden más teendővel még a beütemezettekkel szemben is, mert a szolgáltatás biztonságát kell a cégnek elsődlegesen szem előtt tartania áll a szolgáltató közleményében.

Az Öreghegy tetején két családi ház is van, amelynek tulajdonosai arra várnak, hogy a szolgáltató cég eleget tegyen végre a kötelezettségének, és legyen új ivóvízvezeték az utcájukban. Szeretnének rákötni a rendszerre! Mert most a Pincesor tövében lévő kútról hordják a vizet kannákban, és nincs könnyű dolguk, amikor a vízzel megrakott talicskát tolják fel a dombra.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!