Dunaújváros

2015.04.26. 15:59

Zacher Gábor sem a drogliberalizációt, sem a zéró toleranciát nem tartja jó megoldásnak

Tudatmódosító szerek voltak, vannak és lesznek, a kérdés az: megtanulunk-e nemet mondani rájuk.

Szabó Szabolcs

A sportsajtóban sokat hangoztatott fordulattal élve: minden fejben dől el! Főként ezt próbálta elmagyarázni és bemutatni többszázfős hallgatóságának a Rudas középiskola tornatermében tartott előadásán Dr. Zacher Gábor.

Az ország legismertebb toxikológusa rendszeresen szerepel a médiában, rutinos előadó, aki képes arra, hogy a hallgatóságának megfelelő csomagolásban adagolja be legfőbb üzenetét, miszerint bármilyen szerhasználat esetén az ajánlott mennyiség: nulla milligramm. Pontosan ennyit lehet kockázat nélkül fogyasztani bármilyen hagyományos vagy új, legális vagy illegális szerből. Minden más esetben a szer hatással lesz ránk, rosszabb esetben irányít is bennünket, és ezzel lemondunk egyik legfőbb erényünkről, a józan és a következményeket mérlegelni tudó önálló döntés lehetőségéről.

Dr. Zacher Gábor Drog helyzet van címmel tartott előadást pénteken délután a Rudasban Fotó: Zs. E.

Zacher Gábor könnyen befogadható, ám mégis tanulságos előadásában szűk egy óra alatt levezette: miből erednek a szülő és gyermeke közötti kommunikációs zavarok. Miért nem érti kamasz gyermekét anya és apa, miért feleli flegmán minden egyes, számára érdektelen kérdésre a tizenéves, hogy semmi.

Hazánkban jelenleg körülbelül 20 ezer problémás szerhasználóról, szenvedélybetegről tudnak a szakemberek. Mindez az európai mutatókat tekintve nem kiugró adat, ám a helyzetet rontja, hogy hétről hétre újabb és újabb, ismeretlen eredetű és hatású kerül ki a piacra. Jellemzően sem a díler, sem a fogyasztó nem tudja, milyen kockázatokat rejt a fóliába csomagolt anyag.

A fiatalokat nem fenyegetni, sokkolni kell. Őszintén kell velük beszélni a problémákról, így a droghelyzetről is. Egy slukk fűtől, egy pohár sörtől senki nem lesz függő, de minden szer hatással van fogyasztójára és a kockázatokkal számolni kell. Fontos, hogy megértessük a fiatalokkal, hogy a kábítószer igenis veszélyes, a döntés pedig az ő kezükben, hiszen csakis ők tudnak nemet mondani – mondta el Zacher, aki arra is rámutatott, a divatot mindig a társadalom generálja. Most divat a szerhasználat – nemcsak a fiatalok körében, de csak rajtunk áll, hogy akarunk-e, képesek vagyunk-e új, egészségesebb és élhetőbb divatot teremteni.

Ehhez kapcsolódóan kiemelte, szakemberként sem a drogliberalizációt, sem a zéró toleranciát nem tartja jó megoldásnak. A prevenció, az őszinte és objektív kommunikáció azonban sokat segíthet abban, hogy a jövőben kevesebben és kevesebbszer forduljunk tudatmódosító szerekhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!