Egyetem

2016.04.28. 19:45

Felvillanyozzák Európát

Dunaújváros - Elindult a Dunaújvárosi Egyetem és a Magyar Elektromobilitás Szövetség csapata Hungarian E-Dream Team néven tegnap délután, hogy részt vegyen az E-Tour Europe nemzetközi e-autó versenyen.

Balla Tibor

A Halasi Zoltánból és Arnold Miklósból álló kéttagú csapatot az egyetem vezetéséből dr. habil András István rektor és Mészáros Virág kancellár, valamint Gerendás Szabolcs innovációs szakértő, és Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke búcsúztatta a barátok és a hallgatók mellett.

Az E-Dream Team - Arnold Miklós (b), Végh Zoltán (k), Halasi Zoltán (j), indulásra készen Fotó: Zsedrovits Enikő

Nem csoda, hiszen nem akármilyen fába vágták a fejszéjüket, arra vállalkoztak, hogy egy 367 lóerős motorral ellátott, 85 kWh-s akkumulátorral felszerelt elektromos autóval tesznek meg közel 4000, egészen pontosan 3900 kilométert Európa kilenc országát átszelve kilenc nap alatt. A naponta teljesítendő táv átlagban 430 kilométer, ami nem tűnik teljesíthetetlennek, hiszen a Tesla Model S, amivel nekivágnak az útnak, akár 440 kilométeres táv megtételére is képes lehet egyhuzamban. A versenyzők szabadon választhatnak útvonalat a megadott pontok között, és maguknak kell töltőállomást találniuk. A pilóta párosnak több stratégája is van a tankolásra .

A fiúk helyzete irigylésre méltó, hiszen miközben népszerűsítik az elektromobilitást és a Dunaújvárosi Egyetem ez irányú kutatásait, kilenc napon át egy olyan autót hajthatnak, amely 5,6 másodperc alatt gyorsul száz kilométer/órára.

Az elektromos járművek hosszú távú teljesítményét és megbízhatóságát is bizonyító versenyről még hallunk, hiszen potyautast is vittek magukkal, Végh Zoltán dokumentálja majd az utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!