Életmód

2015.08.25. 15:49

5 dolog, amin elbukhat egy túl jó kapcsolat

Hú, de érdekeset találtunk a Psychology Todaynél!

Ugye rengetegszer van szó arról, hogy ha egy adott dolog nem működik egy kapcsolatban, akkor az hogyan vezet előbb-utóbb szakításhoz. Ehhez képest bizonyos Preston Ni arról ír, hogy milyen egyéb meglepő okai lehetnek annak, hogy egy kapcsolat tönkremegy. És a kritérium nem is csak az, hogy a szakítás oka meglepő legyen, hanem öt olyan dolgot sorol fel, amikor valami túl jó, és ezért nem működik a kapcsolat. Igen, ilyen is van, gyorsan olvassa el, hogy önre illik-e valamelyik!

1. Túlságosan összeillenek

Ez az egész poszt a „jóból is megárt a sok”-elvet követi, mert ugye ahhoz nem fér kétség, hogy muszáj, hogy egy kapcsolatban a két fél valamennyire összepasszoljon. Például ha az egyik fél sok gyereket és nagy családot akar, a másik meg nem szeretne utódot, akkor ezen könnyen felbukik a kapcsolat. Na de az se jó, figyelmeztet Preston Ni, ha túl sok dologban, esetleg tényleg mindenben megegyeznek, és nemcsak azért, mert nagyon unalmas lehet, ha az ember gyakorlatilag a saját klónjával él együtt. Ha egy kapcsolatban a két fél azért illik össze, mert mindkettőjüknél domináns valami kockázatos, gyerekes vagy egészségtelen hajlam, akkor az azért nem jó, mert a negatív tendenciákat fogják erősíteni egymásban, minél jobban összeillenek, annál durvábban.

Ha például mindkét fél borzasztóan aggódó és önbizalomhiányos, akkor egészséges kapcsolat helyett függőségbe kerülnek egymástól. Ha két személy esetleg valami egyébtől függ, például valami illegális szertől, szintén veszélyes, ha összeillenek ebben és együtt hódolnak a káros szenvedélynek, ahelyett, hogy az egyik fél segítene kimászni a másiknak a kátyúból. Szóval remélhetőleg az ellentétek is vonzzák egymást valamennyire, mert baj lehet abból, ha partnerünk túlságosan hasonlít ránk.

2. Túl közel vannak egymáshoz

Az előző pontban példaként felmerült már ez: mindenki azt szeretné, hogy közel legyen hozzá a másik, de azért ha teljesen rátelepednek egymásra, az egy idő után felőrli a kapcsolatot. A kölcsönös féltékenykedést, egymás folyamatos ellenőrzését senki nem bírja sokáig, még akkor sem, ha úgy érzik, tényleg ennyire szükségük van egymásra. Ez biztos a szeretőm volt Olvasónk után folyamatosan kémkedett a barátja, feltörte a Facebookját is. Mit lehet tenni ez ellen? Tovább A túlságos egymásra utaltság főleg akkor rossz jel, ha az egyik fél aggódó-szorongó típus, és a másikat gyakorlatilag arra használja, hogy szorongását oldja, ahelyett, hogy egy normális és kiegyensúlyozott kapcsolata legyen vele.

3. Túl jó a szex

Olyan is van, hogy túl jó szex? Ebben az összefüggésben sajnos igen. Nyilván egy párkapcsolatnak általában szerves része az intim együttlét, de előfordul, hogy valaki összekeveri a jó szexet a harmonikus kapcsolattal, kb. olyan gondolatmenet alapján, hogy „ha ennyire jó a szex, akkor mi biztos összeillünk, remekül működik a kapcsolatunk”. Ettünk, ittunk és a végén dugtunk kétszer Olvasónk, Henrietta először azt hitte, hogy új kapcsolatában végre ő irányít. Tovább Márpedig attól még ezerféle kisebb-nagyobb probléma lehet a két fél között, hogy a szexben éppen frenetikusan jól összeillenek, szóval aki a jó szexre hivatkozva a szőnyeg alá söpri a gondokat, annak valószínűleg hamarosan egy igen kellemetlen meglepetéssel lesz dolga.

4. Sosem veszekednek

Sokan jó jelnek veszik, hogy sosem veszekednek semmin a párjukkal. Szerencsés esetben tényleg le lehet élni egy életet így együtt, de sajnos a pszichológus szerint nem ez jellemző azokra, akik azt mondják magukról, hogy sosem veszekednek, hanem tökéletes kapcsolatban élnek. Egy kapcsolat akkor ideális, ha a két fél közösen meg tudja oldani a felmerülő problémákat, és ha ez néha kicsit átcsúszik veszekedésbe, az teljesen normális. Akik ilyen úgynevezett tökéletes és veszekedésmentes kapcsolatban élek, azok a szakértő szerint kb. 5 év alatt egyszer csak eljutnak egy feloldhatatlan problémához, és mivel nem nagyon tudják a gondokat kezelni, a konfliktus szakításhoz vezet. Merthogy ők vagy tökéletes kapcsolatban élnek, vagy semmilyenben. Sajnos a kettő közül az utóbbi a gyakoribb a valós életben.

5. Túl rendes a másik

Alapvető, hogy az ember kedves és önfeláldozó legyen a szerelmével. De ha ezt az egyik fél túlzásba viszi, a másik meg természetesnek veszi és nem viszonozza, akkor a kapcsolat hamarosan borulni fog, mondja a szakértő. Aki egyébként a „too nice” címet adta ennek a pontnak, ami úgy is fordítható lenne, hogy „túl szép”. Ez az értelmezés valószínűleg szintén megállna, hiszen már itt a Randiblogban is szerepeltek olyan olvasóinktól levelek, akik beleszürkültek egy ilyen túl szép, túl problémamentes, túl ingerszegény, túlságosan izgalommentes kapcsolatba. Kényelmes és szép dolog olyan személlyel együtt élni, aki minden tekintetben példamutató, becsületes és csak kedvességeket mond – de nagyon unalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!