Életmód

2015.05.21. 18:29

5 fontos tudnivaló a porckopásról (x)

Ízületi merevség, fájdalom mozgás közben? Sokakat érint a probléma, és tévhit, hogy kizárólag az idősek betegsége az osteoarthritis, vagy ismertebb nevén a porckopás. Ez esetben az ízületek kipárnázására szolgáló rugalmas szövet kopik el, s ennek dörzsölődése során jön létre a gyulladás, ami a mozgásnehézségeket okozza.

Pontosan nem tudjuk, hogy mitől alakul ki a porckopás, de az izuletor.hu szakembereinek véleménye szerint is hozzájárul a tünetek megjelenéséhez az elhízás, a túlterhelés, a genetika, és természetesen az életkorral sem javul a helyzet. Általában fokozatosan jelentkeznek a tünetek, és akár a mozgásszabadság beszűküléséhez is vezethet az erős fájdalom. Fontos tehát a megelőzés, és a tünetek időben történő észlelése annak érdekében, hogy mihamarabb életmódváltásba kezdhessen, és a szükséges készítményeket is elkezdje alkalmazni. Nézzünk most 5 olyan fontos területet, melyet a porckopással kapcsolatban Önnek is mindenképpen ismernie kell!

1. Fiatalokat is érint!

Tény, hogy elsősorban az idősebb korosztály körében fordul elő a porckopás, de már a 35. életév után jelentkeznek az első tünetek. Bár a genetika is szerepet játszik a porckopás kialakulásában, de a helytelen életmód sajnos sokaknál már fiatal korban is problémákhoz vezethet a területen.

2. Az elhízás kockázati tényező

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a felesleges kilók egészségre gyakorolt káros hatását. Már akár öt kiló pluszt is rendkívül megérez a szervezet, és legyen szó akár a térd, akár a csípő ízületeiről, többszörös terhelést viselnek, mint amennyi normális lenne számukra. A plusz kilók leadásához a legjobb döntés az életmódváltás, melynek az étkezésre való odafigyelés és a rendszeres testmozgás egyaránt szerves részét képezik.

3. Óvatosan a sportolással!

Egészségmegőrzés, fogyás céljából gyakran ajánlják a szakemberek a rendszeres testmozgást, ám tény az is, hogy a porckopás kialakulásában a helytelen mozgás, a túlterhelés és a nem megfelelően kiválasztott edzésforma is szerepet játszik. Súlyfelesleggel érdemes szakember segítségét kérni a kímélő, mégis hatékony mozgás megtalálásához.

4. Az ülőmunka is hajlamosít

Bár a túlzásba vitt sportolás káros az ízületekre, de hasonlóképpen, a mozgásszegény életmód is. Az irodai munkát végzők szinte kivétel nélkül szenvednek a porckopás jeleitől, és már akár a 35. életév előtt is tapasztalhatóak az intő jelek. Fontos, hogy legalább óránként felálljunk a számítógép elől, mozgassuk át tagjainkat, a szabadidőt pedig igyekezzünk aktívan tölteni.

5. A hideg hatására fokozódik a fájdalom

Az ízületi fájdalmak fokozódására egyértelműen hatással van a hideg. A háttérben az állhat, hogy ilyenkor a test még inkább megérzi a mozgáshiányt, és hajlamosak tagjaink elgémberedni. A megoldást ebben az esetben is a rendszeres, kímélő testmozgás jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!