Életmód

2015.09.15. 16:48

C-vitamin napja - A magyar Védőnők Egyesülete is támogatja az ötletet

Legyen Szent-Györgyi Albert születésnapja a C-vitamin világnapja! Ünnepeljük Nobel-díjasunkat.

Pekarek János

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar kutatóprofesszor születésnapját, szeptember 16-át a C-vitamin napjának nyilvánította a védjegyoltalom alatt álló név gyógyszeripari gondozásával megbízott cég tavaly.

A C-vitamin, ami talán a legközismertebb vitamin a világon, különösen fontos a járványszerű megbetegedések megelőzésében. Szent-Györgyi Albert, aki 1893. szeptember 16-án Budapesten született, és 93 éves korában, 1986. október 22-én az Egyesült Államokban, a Boston melletti Woods Hole-ban hunyt el, 1932-ben, Szegeden különítette el a mellékvesében talált, és kezdetben hexuronsavnak nevezett anyagot, a C-vitamint. Felfedezését és annak molekulaszerkezetét azonnal megosztotta a világgal, lehetővé téve e gyermekek és felnőttek számára egyaránt rendkívül fontos anyag elterjedését az egész világon. 1936-ban ő azonosította a P-vitamint is. 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal tüntették ki. Magyarországon ugyanebben az évben Corvin-koszorút kapott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!